Alle ogen in Europa zijn op dit moment gericht op Göteborg, maar in ook de VS blijven ze niet stilzitten. Integendeel, de voorbije weken zagen we al Amerikaanse indoorrecords sneuvelen bij de vleet. De tijden op de 600m (Erik Sowinski), 3000m (Galen Rupp), 2 mijl (Galen Rupp en later Bernard Lagat) en 5000m (Bernard Lagat) werden bij de heren van de tabellen gelopen. De amper 17-jarige Mary Cain was tot nog toe dé sensatie bij de vrouwen. Zij verbrak maar liefst 8 keer een Amerikaanse record (afstanden 1500 tot en met 2 mijl).

Al dat loopgeweld kreeg vannacht opnieuw een vervolg. Lopez Lomong kwam in Columbia aan de start van de 5000m. Lomong was dit jaar al goed voor de tweede beste wereldjaartijd op de 800m en de mijl. Sommigen zullen hem zeker herinneren door het incident in Stanford (Payton Jordan Invitational) bij het begin van het zomerseizoen, waar Lomong zich vergiste in het aantal te lopen rondjes. Die bewuste race, met deelname van van onze Jeroen D’Hoedt overigens, bekijk je hier.

Gisteren ging wel alles goed. Lomong telde de 25 te lopen rondjes goed uit en de tussentijden deden de Amerikanen opnieuw hopen op een record. Derrick, Bumbalough, Heath, Jager, Tegenkamp,… (nochtans ook helemaal geen kleine garnalen) kregen in de laatste ronden allemaal het nakijken. Lomong finishte uiteindelijk in 13’07″00, het publiek werd gek. Hij nipte net 15 honderdsten van een seconde van het record van Bernard Lagat. Dit weekend nog maar even alle aandacht naar Europa, maar die Amerikanen houden we beter maar goed in het oog.

De race van Lomong (eerste 3′ blijft het beeld wel hangen en de audio is niet in sync) bekijk je hier.