Belgisch veldloopkampioene Sofie Van Accom schoot gisterenavond in het Nederlandse Utrecht haar zomerseizoen op gang. Van Accom verscheen aan de start van een gemengde 3.000m. Met 9’03″42 dook de atlete van ACHL onder haar PR van 9’05″71. Van een nieuw PR is echter geen sprake door het feit dat het om een gemengde wedstrijd ging. Van Accom richt haar pijlen zoals gewoonlijk op de 1500m in een kort zomerseizoen.

Het vorige zomerseizoen van Sofie Van Accom was er eentje om snel te vergeten. De 31-jarige atlete kreeg namelijk midden juli te maken met een dubbele longembolie, waardoor ze een streep door haar zomer kon trekken. Van Accom vocht terug en toonde in het veld dat ze zeker nog niet afgeschreven mag worden. Op 1 maart klaarde de atlete van ACHL de klus in het Park van Laken met haar eerste Belgische titel op de lange cross.

Gisteren kwam Van Accom voor het eerst sinds haar triomf in Laken opnieuw aan de start van een wedstrijd. Op de ‘Runnersworld Utrecht Track Meeting’ opteerde de 1500m-specialiste voor de dubbele afstand. De 3.000m in Utrecht was een gemengde race, waardoor een officieel PR op voorhand niet tot de mogelijkheden behoorde. Dat remde Van Accom echter niet af om naar 9’03″42 te lopen, meer dan twee seconden onder haar PR. De Nederlandse belofte Diane Van Es zette met 8’53″46 de prestatie van de avond neer in Utrecht.

Sofie Van Accom – Foto: Tomas Sisk

“Het was al bijna een jaar geleden dat ik nog eens een pistewedstrijd had afgewerkt. Uitgerekend vorig jaar in Utrecht moest ik uitstappen met ademhalingsproblemen. Het is dus fantastisch om net daar zo aan mijn zomerseizoen te beginnen. Mijn basisconditie is zeker goed. Nu is het kwestie om met het meer specifieke werk te beginnen”, aldus Van Accom.

“Het zal een vreemd en kort zomerseizoen worden, waardoor we de nieuwe kalender nog eens goed gaan bestuderen om een echte planning op te maken. De focus zal normaal gezien op de 1500m liggen. Ik hoop om mijn benen ook te kunnen testen op korter werk zoals een 800m. Een 5.000m lijkt deze zomer door de korte duur van het seizoen niet echt aan de orde, maar misschien is er toch een gaatje vrij in de planning die binnenkort volgt”, besluit de atlete.