Het Nederlandse toptalent Femke Bol heeft opnieuw stevig uitgehaald. De 20-jarige specialiste op de lage horden stoomde in Papendal naar de snelste chrono aller tijden in Nederland. Haar 54″47 zal echter niet in de recordboeken verschijnen, aangezien drie atletes in totaal aan de start moesten verschijnen. Regerend Europees kampioene op de 400m horden, Léa Sprunger, liep mee maar haalde de finish niet. Polsstokwonder Armand Duplantis vloog in Göteborg naar de beste wereldjaarprestatie.

Femke Bol is het volgende grote sprintwonder bij onze noorderburen. Vorig jaar snelde de 20-jarige atlete naar een sensationele 55″32 op de lage horden op het WK in Doha, waardoor ze ook al zeker is van een deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. Eerder die zomer had de Nederlandse de Europese juniorentitel met sprekend gemak op haar naam geschreven. Op 25 juni snelde Bol naar een stevige baanronde van 51″16 op een testwedstrijd in Papendal. Haar 400m met hindernissen was echter zo mogelijk nog straffer.

De atlete snelde namelijk naar een chrono van 54″47, 15 honderdsten sneller dan het 22 jaar oude Nederlands record van Ester Goossens. De topchrono van Bol zal echter niet gehomologeerd worden, aangezien er met de Zwitserse Léa Sprunger slechts één concurrente aan de start verscheen in Papendal. Een vermoeide Sprunger, de regerende Europese kampioene op de lage horden, haalde de finish niet. Het PR van Bol blijft dus voorlopig 55″32, maar haar seizoensopener op de horden doet het beste verhopen met het oog op de komende weken en maanden.

“Ik ben enorm blij met deze prestatie als 20-jarige. Het waren geen optimale omstandigheden de afgelopen maanden door het coronavirus, maar met mijn team hebben we het zo goed mogelijk aangepakt. Het kan echter altijd beter”, vertelde Bol aan de NOS. Nadine Visser kwam in actie op de hoge horden en dook met 12″90 en 12″99 tot twee keer toe onder 13 seconden.

Duplantis zweeft naar beste wereldjaarprestatie

Armand ‘Mondo’ Duplantis maakte zijn opwachting in eigen land. De Zweed vloog in Göteborg over 5m94, waarmee hij de beste wereldjaarprestatie van de Amerikanen Jacob Looten en Matt Ludwig met vier centimeter aanscherpte. Het wonderkind had wel drie pogingen nodig om de klus te klaren op die hoogte. Voor Duplantis was het zijn tweede officiële wedstrijd, nadat hij eerder goed was voor een zege tijdens de Impossible Games met een sprong over 5m86. “Het voelde goed aan om opnieuw op de piste te staan. Het is natuurlijk nog steeds een groot contrast met wat we gewoon zijn door de lege tribunes. Daardoor lijkt een beetje op een training”, vertelde de wereldrecordhouder in zaal aan de Zweedse televisie.

https://www.instagram.com/p/CCOzK_5Bu90/

Piotr Lisek moest de uitdager van dienst worden in Göteborg, maar de Pool kon niet overtuigen. Lisek moest vrede nemen met een sprong over 5m35. Onze eigen Ben Broeders begon in Zweden aan zijn zomercampagne met een degelijke 5m50. De afgelopen weken moest Broeders het rustig houden op training door een spierscheur in zijn hamstring. “Het voornaamste is dat de hamstring van Ben heel is gebleven. Zijn gelukte poging op 5m50 was zeer goed met slechts 12 aanlooppassen. Het kon eigenlijk al beter, maar de wispelturige wind maakte het er niet gemakkelijker op”, vertelde trainer Steven Taeleman na afloop. In het verspringen kon Thobias Montler overtuigen op eigen bodem met een winnende sprong van 8m13. Shaunae Miller-Uibo liep in Florida naar de beste wereldjaarprestatie op de baanronde. De vice-wereldkampioene klokte af na 50″52.

Sterckendries met sterke opener in Luzern

Vanessa Sterckendries opende gisteren haar zomerseizoen in het Zwitserse Luzern. De Belgische recordhoudster in het hamerslingeren deed het voortreffelijk met een beste worp van 66m91. Haar BR van 67m78 lijkt daardoor in gevaar te komen deze zomer.