Naast de werelduurrecordpogingen staat tijdens de 44ste AG Memorial Van Damme een wel erg pittige driekamp gepland. De regerende olympische kampioene Nafi Thiam neemt het voor eigen publiek op tegen de Britse Katarina Johnson-Thompson. ‘KJT’ was op het afgelopen WK in Doha de beste en wil met het oog de Olympische Spelen van volgend jaar ongetwijfeld een tweede mentale overwinning boeken op onze landgenote.

Een AG Memorial Van Damme zonder Nafi Thiam is géén Memorial en dat hebben de organisatoren ook in het bijzondere jaar 2020 begrepen. Thiam zal het namelijk opnemen tegen haar grote concurrente met het oog op de Olympische Spelen van Tokio van volgend jaar, de Britse Katarina Johnson-Thompson. Het duo kijkt elkaar in de ogen tijdens een driekamp. Net zoals bij een zevenkamp begint het spektakel op de hoge horden, waar de dames het gezelschap krijgen van Belgische toppers Eline Berings en Anne Zagré. Vervolgens mogen ze hun geluk beproeven met de kogel in de hand. Als afsluiter trekken de dames naar de hoogspringmat, waar het ongetwijfeld spannend zal worden. Thiam is met haar 2m02 de beste performer aller tijden tijdens een meerkamp. “Ik ben blij dat de Memorial  kan georganiseerd worden. Een competitie in zicht is een echte motivatie bij het trainen. Ik ben al ongeduldig om me te testen in de bijzondere driekamp op 4 september”, vertelt de olympische kampioene.

Duplantis moet Broeders naar ongekende hoogtes stuwen

Mondo Duplantis – Foto: Maxime Delobel

Het polsstokspringen bij de mannen belooft ook één van de hoogtepunten te worden. Het Zweedse fenomeen Armand ‘Mondo’ Duplantis toonde afgelopen winter met twee WR’s in zaal dat hij dé man is om onze sport de komende jaren te dragen. In Brussel zal hij het opnemen tegen de man die zich afgelopen winter verzekerde van een ticket naar Tokio, de Belgische recordhouder Ben Broeders. Broeders droomt na een topwinter van een sprong in de buurt van 5m90 en krijgt dankzij de aanwezigheid van Duplantis de perfecte metgezel om het BR omhoog te stuwen.

Kevin, Jonathan en Dylan Borlée nemen het tegen elkaar en nog enkele Europese atleten op in een 200 meter, een aantal van de Cheetahs gaan van start in een 400m. De avond eindigt met een mixed relay met zowel de Tornado’s als de Cheetahs.