Meeting Director Cédric Van Branteghem heeft op een persconferentie van de AG Memorial Van Damme het concept voor de 44ste editie van de meeting uit de doeken gedaan. De Memorial moet op 4 september één van de eerste grote sportevenementen in ons land worden sinds de uitbraak van het coronavirus. Het wordt alvast geen klassieke Memorial met een vast Diamond League-programma. Dat weerhoudt de organisatie er echter niet van om uit te pakken met grote namen zoals Mo Farah, Nafi Thiam, Katarina Johnson-Thompson, Armand Duplantis en Bashir Abdi.

De AG Memorial Van Damme anno 2020 zal niet vergelijkbaar zijn met de voorgaande edities. De blijvende dreiging van het coronavirus heeft de atletiekkalender grondig door elkaar geschud, waardoor creativiteit de bovenhand neemt met het oog op vrijdag 4 september. De 44ste editie zal in het teken staan van twee bijzondere recordpogingen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zal er gejaagd worden op het werelduurrecord. Bij de mannen worden de protagonisten Mo Farah en onze eigen Bashir Abdi. Het huidige record staat op naam van niemand minder dan de Ethiopische atletieklegende Haile Gebreselassie, die in 2007 in Ostrava maar liefst 21,285 kilometer afhaspelde op één uur tijd. Daarnaast zijn ook het Europees en Belgisch record in gevaar. Het ER is in handen van de Nederlander Jos Hermens, die in 1976 20,944 kilometer aflegde. Het BR dateert van 1972 toen ene Gaston Roelants 20,784 kilometer liep. Beide records waren op dat moment ook een WR.

De Britse superster Mo Farah, die volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokio maar al te graag een derde opeenvolgende goud wil pakken op de 10.000m, kijkt alvast enorm uit naar de recordaanval in Brussel. “Ik vind het geweldig nieuws om samen met mijn trainingsmakker Bashir het werelduurrecord te mogen aanvallen. Brussel beschikt over een schitterende piste en ik heb erg goede herinneringen aan mijn laatste passage op de piste. Alles is mogelijk”, aldus Farah, die zich na een marathonavontuur toch opnieuw wil toeleggen op de piste.

Bashir Abdi op de AG Memorial Van Damme in 2018 – Foto: Golazo

Bij de vrouwen zijn Ababel Yeshaneh (de werelrecordhoudster op de halve marathon) en Birhane Dibaba de twee grote namen. Het doel is hier de 18,517 kilometer die de Ethiopische Dire Tune in 2008 neerzette in Ostrava. Tijdens beide recordpogingen zullen DJ’s voor sfeer én voor het juiste tempo zorgen. De Memorial en AG Insurance dagen ook iedereen uit om zelf een ‘1 hour challenge’ aan te gaan: in de aanloop naar de Memorial gedurende 1u zoveel mogelijk loopkilometers afleggen. Binnenkort kan iedereen die wil deelnemen zich daar gratis voor registreren. Daarnaast staan ook een driekamp gepland met regerend Olympisch kampioene Nafi Thiam en haar grote concurrente en wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson.

Van Branteghem: “Kunnen veilig 9.000 mensen ontvangen”

Cédric Van Branteghem samen met Olivia Borlée op de AG Memorial Van Damme – Foto: Golazo

Meeting Director Cédric Van Branteghem is opgetogen over het concept van zijn Memorial. “We hebben de huidige situatie als een opportuniteit proberen te zien om effectief eens iets heel anders te programmeren. We zijn erg blij met dit resultaat en zijn ervan overtuigd dat het een bijzonder kijkstuk zal worden. We voegen in de goeie traditie ook nog een paralympische race toe en we zorgen – als eerste grote sportevenement sinds corona – voor een paar mooie bedankmomenten voor onder meer het zorgpersoneel dat zich in de voorbije weken en maanden heeft dubbel geplooid”, aldus Van Branteghem.

“We hopen ook dat we toch enkele duizenden toeschouwers zullen mogen ontvangen. We zijn er in elk geval op voorbereid, met tal van voorzorgsmaatregelen die iedereen ter plaatse zal moeten in acht nemen. We zullen ons uiteraard conformeren aan wat federaal en in overleg met de stad beslist wordt, maar we kunnen veilig zowat 9000 mensen ontvangen. Tickets zijn zoals steeds te bestellen via onze website www.agmemorialvandamme.be

Op de tribunes zal overal de anderhalve meter-regel gelden: naast elke toeschouwersbubbel zullen er aan weerszijden drie plaatsen leeg blijven en achter elke rij met toeschouwers blijven er twee andere leeg. In de gangen van het stadion zal overal eenrichtingsverkeer gelden, stewards zullen de vlotte en geleidelijke doorstroming van de mensen garandaren. Er zullen geen eet- en drankkraampjes staan, elke toeschouwer krijgt bij het binnenkomen een drankje en een snack.

“Tot slot hou ik eraan om heel uitdrukkelijk al onze partners te bedanken”, voegt Van Branteghem nog toe. “Ook voor hen zijn dit in deze tijden geen evidente inspanningen. We zijn AG Insurance erg dankbaar om nog een jaar onze titlepartner te zijn, maar ook de stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Visit Brussels en al onze andere partners”, besloot de voormalige Belgische recordhouder op de baanronde.

Voorlopig programma:

 • Uurrecordrace vrouwen
 • Openingsceremonie
 • 400m vrouwen
 • Paralympische discipline
 • Polsstok mannen
 • 100m horden (driekamp vrouwen)
 • 200m mannen
 • Uurrecordrace mannen
 • Kogelstoten (driekamp vrouwen)
 • Hoogspringen  (driekamp vrouwen)
 • 4x400m mixed relay