Malaika Mihambo zal vanaf komende zomer trainen onder levende legende Carl Lewis. De Duitse verspringster gelooft dat een verhuis naar de Verenigde Staten en de nieuwe aanpak van Lewis en sprintcoach Leroy Burrell van haar een betere, meer volledige atlete kan maken. Dat vertelde de regerende Europese- en wereldkampioene aan de Duitse pers.

Malaika Mihambo zoekt komende zomer andere oorden op. De 26-jarige atlete liet zich de afgelopen jaren met succes begeleiden door haar landgenoot Ralf Weber, maar wil deze zomer nog de oversteek maken naar Houston, Texas om er aan de slag te gaan bij niemand minder dan Carl Lewis. “In mijn ogen is hij dé atleet van de 20ste eeuw. Ik kijk enorm op naar wat hij heeft bereikt als atleet, zowel in het verspringen, maar ook in de sprintdisciplines. Ik wil mezelf verder ontwikkelen als atleet en persoon en daarom ga ik die sprong wangen. Carl en Leroy (Burrell; red.) behoorden als atleten tot de absolute top, maar ook als begeleiders Ik kan veel van hen opsteken, aangezien ze een gelijkaardig pad gevolgd hebben”, vertelt de wereldkampioene van het afgelopen WK in Doha aan Bild am Sonntag.

De Duitse Sportvrouw van het Jaar was op dat WK in Doha goed voor een winnende sprong van 7m30 (het bijna 32 jaar oude WR van Galina Chistyakova bedraagt 7m52). Eerder dat jaar had ze ook al de Diamond League op haar naam geschreven na een onwaarschijnlijke reeks van wedstrijden waarin ze quasi telkens voorbij de magische grens van zeven meter sprong. Daardoor was Mihambo logischerwijs dé grote favoriete voor de Olympische Spelen in Tokio. De atlete kwam recent in contact met Lewis en gelooft in de nieuwe samenwerking. “Onze eerste gesprekken hebben me geïnspireerd. Het is tijd voor iets nieuw en nu moet ik die sprong durven wagen”, voegt de atlete toe. Als de coronamaatregelen het toelaten, dan hoopt Mihambo in augustus naar Texas te verhuizen.

Carl Lewis mag dan niet de wereldrecordhouder zijn in het verspringen (die eer is weggelegd voor Mike Powell met 8m95), zijn palmares spreekt boekdelen. De ondertussen 58-jarige Amerikaan behaalde maar liefst negen gouden medailles op de Olympische Spelen en heeft ook acht wereldtitels achter zijn naam staan. Bovendien staan van de 30 beste sprongen aller tijden er maar liefst 13 op naam van Lewis.