Vrijdagavond werd het drukke atletiekweekend op gang geschoten in onder meer Berlijn met de ISTAF Indoor, maar ook aan de andere kant van de plas stond het een en ander gepland. De Duitse wereldkampioene in het verspringen Malaika Mihambo ontpopte zich in eigen land tot de ster van de avond. De wereldkampioen op de hoge horden Grant Holloway deed hetzelfde in de Verenigde Staten én dat tijdens zijn seizoensopener.

Malaika Mihambo kon tijdens haar seizoensopener niet volledig overtuigen. De 6m83 van de Duitse verspringster was toen niet voldoende voor de winst, aangezien de Oekraïense Maryna Bekh-Romanchuk nog eens negen centimeter verder sprong. Voor 12.500 uitzinnige fans op de ISTAF Indoor stelde Mihambo echter niet teleur. In haar zesde en laatste poging zweefde de wereldkampioene naar haar eerste sprong voorbij zeven meter in zaal. Haar 7m07, waarmee ze de tiende performer aller tijden wordt, is logischerwijs goed voor de beste wereldjaarprestatie.

“Het was geen gemakkelijke wedstrijd, want mijn aanloop klopte niet tijdens de eerste pogingen. Ik ben erg verheugd door het feit dat de puzzelstukjes tijdens mijn laatste poging wél in elkaar vielen en zo voor het eerst die barrière kan breken in zaal”, aldus Mihambo.

Holloway opent razendsnel

Wereldkampioen op de hoge horden Grant Holloway opende zijn olympisch jaar in eigen land op de Tiger Paw Invitational in Clemson. De 22-jarige atleet liep tijdens de reeksen van de 60m horden naar 7″52. In de finale stoomde Holloway, één van de sensaties van het WK in Doha, naar 7″38. Daarmee bleef hij amper drie honderdsten boven zijn eigen Amerikaans record. Uiteraard is die chrono goed voor de beste wereldjaarprestatie. Holloway had in theorie deelgenomen aan het Amerikaans kampioenschap in zaal, maar mocht er niet starten omdat hij nog geen indoorprestatie achter zijn naam had staan. De wereldrecordhouder bij de junioren in zaal, Trey Cunningham, zette een PR neer van 7″51.

Danielle Williams – Foto: Golazo

Bij de vrouwen was het uitkijken naar een duel tussen wereldkampioene in zaal, Kendra Harrison en de Jamaicaanse Danielle Williams, die in 2019 regeerde op de hoge horden, maar dat niet kon bevestigen op het WK in Doha. Harrison kwam maar liefst drie keer in actie. Ze opende met 7″97 en verbeterde zich in twee stappen naar 7″88 en 7″80. Die laatste chrono is de beste wereldjaarprestatie op de 60m horden.

Coleman imponeert op Amerikaanse kampioenschappen

Op de vlakke 60m bolde wereldrecordhouder Christian Coleman uit naar een beste wereldjaarprestatie van 6″48 op de Amerikaanse indoorkampioenschappen in Albuquerque. Ook op de 400m bij de vrouwen viel er een beste wereldjaarprestatie uit de lucht. Wadeline Jonathas snelde op de dubbele baanronde naar 51″32, een paar honderdsten beter dan de snelste tijd van 2020 die op naam stond van de Poolse Justyna Swiety-Ersetic. In het hinkstapspringen bij de vrouwen sneuvelde het Amerikaans record tot twee keer toe. Kenturah Orji verbeterde in eerste instantie het record naar 14m60. Haar landgenote Tori Franklin had meteen een antwoord klaar. Franklin deed nog eens vier centimeter beter dan Orji.