‘Liefde in tijden van cholera’ is een bestseller van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat ‘Trainen in tijden van corona’ even succesvol wordt. Covid-19 gooit roet in het eten van de (sport)wereld. Hoe gaan atleten om met het uitstel van wedstrijden, het verplaatsen van trainingsstages en de onzekerheid op sportief vlak de komende maanden? Nafi Thiam is als meerkampster zwaarder getroffen dan lopers, maar relativeert haar sport in deze ongeziene tijden.

Nafi Thiam is de regerende olympische kampioene in de zevenkamp. Het was bijzonder stil rond Thiam de afgelopen dagen, maar de atlete heeft nu op haar eigen social media gereageerd op de huidige coronacrisis. “Zoals bij quasi iedereen zijn mijn trainingen verstoord, maar ik probeer dat ten allen tijden te relativeren. Het belangrijkste is nu dat we de epidemie bestrijden. Ik ben blij dat ik gezond ben en dat hopelijk kan blijven. Het merendeel van de pistes en powerzalen zijn gesloten, wat ook logisch is. Voor topsporters in Wallonië worden vier locaties voorzien waar er nog getraind kan worden. Het is een heel mooi initiatief, zeker omdat de hygiëne en veiligheid er enorm gerespecteerd worden. Ik heb momenteel nog geen gebruikt gemaakt van die faciliteiten, maar ben dat wel van plan de komende weken”, aldus Thiam op haar Instagram.

Nafi Thiam – Foto: Erik Van Leeuwen

De meerkampster bleef niet bij de pakken zitten en installeerde samen met haar vriend Niels Pittomvils in haar eigen garage een kleine powerzaal. Verder onderhoudt Thiam bepaalde disciplines in openlucht. “We hebben wat materiaal kunnen recupereren en hebben het eerst en vooral goed ontsmet. Het zijn geen zotte toestellen, maar hiermee kan ik wel onderhoudend werk leveren. Ik doe mijn looptrainingen voornamelijk hier in de wijk. De afgelopen dagen heb ik ook al wat met de speer geworpen (de eerste keer sinds het WK in Doha van begin oktober; red.). Op technische trainingen is Roger (Lespagnard, haar trainer; red.) aanwezig, de rest doe ik grotendeels alleen. Ik blijf positief, maar vindt het vooral belangrijk dat de huidige maatregelen gerespecteerd worden”, vervolgt Thiam.

Worden de Olympische Spelen uitgesteld? Het is de vraag die dagelijks de revue passeert. Er zijn al aardig wat grote sportevenementen afgelast en de tijd dringt. Thiam wil zich voorlopig afzijdig houden in het debat. “Ik ga eerlijk zijn: ik wil geen positie innemen in het huidige debat. Natuurlijk wil ik dat de Spelen gewoon doorgaan, want we bereiden ons jaren voor op die periode. We willen deelnemen, maar dan moet wel iedereen de kans krijgen. Respect voor de gezondheid en welzijn van de wereldbevolking is nu belangrijker. Ik weet dus niet of het mogelijk is om de Spelen te organiseren in de voorziene periode. We moeten een beetje afstand durven nemen van de sport. Ik zit zelf niet in een moeilijke situatie en moet ook het goede voorbeeld geven. Draag goed zorg voor elkaar”, besloot Thiam.

Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer