‘Liefde in tijden van cholera’ is een bestseller van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat ‘Trainen in tijden van corona’ even succesvol wordt. Covid-19 gooit roet in het eten van de (sport)wereld. Hoe gaan atleten om met het uitstel van wedstrijden, het verplaatsen van trainingsstages en de onzekerheid op sportief vlak de komende maanden? Lopers kunnen relatief goed trainen, maar wat met atleten in kampnummers zoals Belgisch recordhouder in het polsstokspringen Ben Broeders?

Ben Broeders was zonder twijfel dé smaakmaker van het indoorseizoen langs Belgische kant. Broeders verbeterde meermaals het BR in het polsstokspringen, verzekerde zich rechtstreeks voor de Spelen en kon zich telkens meten met de absolute wereldtop. Ook de 24-jarige atleet ziet door het coronavirus onder meer zijn stage naar het Turkse Belek in het water vallen. In tegenstelling tot een afstandsloper heeft hij wel bepaalde accommodaties nodig om te kunnen trainen. Dat leek tot zondag moeilijk te worden, maar intussen is er beterschap in zich.

Minister van Sport Ben Weyts had het zondagavond namelijk over het feit dat topsporters in ideale omstandigheden moeten kunnen trainen. Weyts heeft het dan in eerste instantie om atleten die onder contract liggen bij Sport Vlaanderen. Broeders heeft een studentencontract, waardoor hij in Leuven terecht moet kunnen.

“In de eerste fase is die algehele sluiting er gekomen om te tonen dat de maatregelen absoluut serieus moeten worden genomen. Het is fijn nieuws dat ik van bepaalde faciliteiten mag gebruik blijven maken, maar toch zal het geen simpele periode worden. Qua trainingskwaliteit ga ik achteruit, aangezien ik voornamelijk individueel moet werken. De stage naar Belek valt weg, dat is balen, maar betekent ook dat we hier op andere zaken kunnen focussen. In Belek zijn er bijvoorbeeld geen turntoestellen. Iets wat hier wel aanwezig is. Voor mij valt het echter mee hé. Ik ben een relatief jonge kerel, maar zit wel in met atleten zoals Eline Berings die zo hard uitkijken naar de Spelen en van komende zomer hun laatste jaar zouden maken. Het is dan ofwel een pijnlijk afscheid, ofwel een motivatie om nog een jaar verder te doen”, vertelt Broeders.

Ben Broeders – Foto: Jimmy Cailly

Gaan de Olympische Spelen in Tokio door? Dat is de vraag die iedereen stelt dezer dagen. Het EK voetbal werd gisteren met een jaar uitgesteld, wat een teken aan de wand is. “Ik hoop dat er geen valse hoop wordt gegeven vanuit het IOC. Volgens hen gaat alles voorlopig door en uiteraard hoop je als atleet dat het zo blijft, want iedereen heeft zo toegewerkt naar komende zomer. Het is een erg dubbelzinnige situatie waarin de komende weken ongetwijfeld meer duidelijkheid zal worden geschept”, verklaart de Belgische recordhouder met de polsstok.

Broeders juicht de maatregelen van de regering, waarin onder meer gehamerd wordt op fysieke beweging, toe. “Naar de algemene gezondheid van iedereen is het gewoon beter als we buiten kunnen sporten. Iedereen moet blijven bewegen. Dat is enerzijds cruciaal voor atleten, die anders mogelijk te kampen zouden krijgen met problemen op vlak van gewicht, want ik kan je verzekeren dat de kilo’s er snel bij kunnen komen zonder trainingsarbeid. De omgekeerde beweging is een stuk moeilijker. In mijn ogen is niet bewegen één van de grootste bedreigingen in onze huidige maatschappij, los van de huidige toestand”, vervolgt de 24-jarige atleet.

Broeders wil een voorbeeld zijn als olympiër, maar hoopt ook dat de mens iets zal leren uit de huidige toestand, zeker wanneer het gaat over correct omgaan met voeding. “Het is van belang dat olympische atleten hun beste beentje voorzetten om te tonen dat iedereen moet blijven bewegen. Al is dat natuurlijk beter als iemand zoals Isaac Kimeli dat doet, want lopen an sich kan meer mensen bereiken dan polsstokspringen. We zullen zien hoe het evolueert, al heb ik me de afgelopen dagen toch vaak vragen gesteld bij de gemiddelde levensstijl van een Belg. We leven vaak te luxueus, terwijl dat echt niet nodig is. Op dat vlak gaan we veel bijleren de komende maand. WC-papier hamsteren, dat is dus echt het meest nutteloze wat je kan doen. Ik hoop dat we uit deze periode gaan leren dat we normaal moeten leren eten en ook respectvol met eten moeten omgaan. We kunnen meer aan dan wat paniek, maar dan moeten we wel rationeel blijven. Het wordt doorbijten en hopelijk is de huidige situatie het ergste. Only time can tell”, besluit de atleet.

Ben Broeders – Foto: Golazo