Armand Duplantis heeft het onwaarschijnlijke klaargespeeld. De jonge Zweed vloog tijdens de World Indoor Tour-meeting in Torun naar een nieuw WR van 6m17. Eerder deze week probeerde hij bij zijn seizoensopener in Düsseldorf ook al die hoogte te bedwingen. Duplantis neemt het WR over van zijn maatje Renaud Lavillenie. De World Indoor Tour-meeting in Torun is amper de tweede wedstrijd van het seizoen voor de 20-jarige atleet.

Dat er na afgelopen dinsdag een WR in het polsstokspringen in de lucht hing, klonk plots erg realistisch. Het Zweedse fenomeen Armand ‘Mondo’ Duplantis maakte namelijk zijn terugkeer in competitie langs de grote poort. Duplantis vloog voor het eerst in zaal over 6m00 en liet de lat vervolgens op 6m17 leggen, wat een verbetering zou betekenen van het bijna zes jaar oude record van Renaud Lavillenie. Duplantis kwam dinsdag al héél dicht in de buurt van een legendarische prestatie.

In Torun had Duplantis vanaf 5m52 alles voor het zeggen.Op 5m72 en 5m92 had de Zweed nog enorm veel overschot. Daarna ging de lat eerst nog naar 6m01, een kleine verbetering van zijn Zweeds record van dinsdag. Er was geen twijfel meer mogelijk: de lat moest en zou naar 6m17 gaan. Tot dan had Duplantis een foutloos parcours afgelegd. In zijn tweede poging klaarde hij op grandioze wijze de klus: 12 jaar na het WR voor 7-jarigen mag Duplantis zich nu ook de beste polsstokspringer ooit noemen qua hoogte. De Europese kampioen raakte de lat zelfs niet aan. Zijn collega-polsstokkers omarmden hem, vervolgens sprong Duplantis de tribune in om samen met zijn moeder te vieren.

“Ik weet niet hoe ik het gevoel moet verklaren. Ik mik hier al sinds mijn vierde levensjaar op. Ik heb altijd al een WR willen breken. Het dringt nog niet door, alsof ik hallucineer of zelfs zweef. De wereld lijkt voorlopig even niet in de buurt. Hier is veel hard werk ingekropen. Mijn hele leven staat in het teken van zo’n prestatie”, aldus Duplantis aan de Poolse tv. Afgelopen dinsdag spraken we nog met Duplantis na afloop van zijn seizoensopener. Dat interview kan u hieronder herbekijken.

NR voor Van Gool

Joris Van Gool – Foto: Yngwie Vanhoucke

Joris Van Gool zette in Torun een nieuw Nederlands record neer op de 60m. Van Gool scherpte het gedeelde record van Churandy Martina en Brian Mariano aan met één honderdste tot 6″59. Lisanne De Witte was op haar beurt goed voor een PR van 51″90 op de 400m.