Deze week raakte bekend dat topsprinter Justin Gatlin een sponsorovereenkomst voor de komende zomer sloot met Nike. De Amerikaanse 100-meter loper werd al olympisch kampioen in 2004, maar moest nadien een dopingschorsing van vier jaar uitzitten. Dat een ex-dopingzondaar nu een lucratieve deal kan tekenen lokt in de atletiekwereld veel negatieve reacties uit.

Gatlin was in zijn jeugdjaren als eens betrapt op het gebruik van verboden amfetamines, waardoor volgens velen de straf van vier jaar voor zijn te hoge testosteronwaardes in 2006 nogal laag uitviel. Gatlin, drieëndertig intussen, maakte nadien nog een geslaagde comeback met onder meer brons op de Spelen van Londen, zilver op het WK in Moskou en een nieuw record van 9.77 op de laatste Memorial van Damme. Daar werd hij samen met een andere voormalige dopingzondaar, Tyson Gay, als de ster van de avond gepresenteerd. Gatlins sterke comeback mondde dus uit in een deal met Nike waarop met ongeloof gereageerd werd. Hieronder kan u enkele reacties lezen van vooraanstaande namen uit het atletiekmilieu. Opvallend is dat de overeenkomst vooral slecht valt in Groot-Brittannië,waar een erg sterke anti-dopingcultuur heerst.