Alexander Doom heeft bij de Diamond League in Marrakech de 400m gewonnen. De sprinter uit Roeselare finishte in 44”51, een nieuw persoonlijk record. Daarmee meldt hij zich nog nadrukkelijker als kanshebber voor een individuele medaille bij de EK, volgende maand in Rome.

Alsof Alexander Doom in Marokko wilde laten zien dat zijn nieuwe status van indoor wereldkampioen hem wel zint, zo snelde hij zondagavond door het Grand Stade de Marrakech. Doom had zijn individuele seizoen in de buitenlucht niet beter kunnen beginnen. Met 44”51 schaafde hij ruim vier tienden van zijn persoonlijke besttijd af en zette hij bovendien de tweede Europese jaarprestatie neer. Alleen de Brit Charles Dobson (44”46) was dit jaar sneller in Europa.

Met zijn nieuwe pr is Doom op de lijst met snelste Belgen over 400m Kevin Borlée (44″56) voorbij en is hij het Belgisch record van 44″43 van Jonathan Borlée tot op minder dan 0,1 seconden genaderd.

Doom leek in Marrakech op voorhand vooral concurrentie te kunnen verwachten van de Amerikaan Quincy Hall, de nummer 3 van het WK in Boedapest en Bayapo Ndori uit Botswana, dit jaar goed voor een pr van 44”10 op hoogte in Nairobi.

Gestart uit baan 3 liep Doom een ijzersterke race. Bij het uitkomen van de laatste bocht liep Doom aan de leiding, maar kwamen er nog zeker vijf lopers in aanmerking voor de winst. De slotloper van de Tornado’s gaf echter niet af. Na een perfecte finish drukte Doom zijn borst voor Bayapo Ndoro (44”51) en Masala Samukonga  (44”59) over de meet.

El Bakkali en Alekna maken verwachtingen waar

Voor het Marokkaanse publiek was de 3000m steeple het onderdeel waar zondag vooral naar was uitgekeken. Thuisfavoriet Soufiane El Bakkali maakte de verwachtingen waar, maar makkelijk had de olympisch kampioen het niet. De Marokaan kreeg tot het laatst tegenstand van Getnet Wale en nam pas in de laatste meters afstand (8:09”40). Daarmee verlengde Bakkali zijn ongeslagen status op de steeple chase sinds september 2021.

Zijn belangrijkste tegenstander op dat onderdeel koos zondag voor een ander nummer. Lamecha Girma, wereldrecordhouder op de steeple, liep in Marrakech de 1500m. Zonder succes overigens, de Ethiopiër werd vierde in een race die overtuigend werd gewonnen door de Fransman Azeddine Habz (3:32”86).

In Marrakech waren de ogen ook gericht op Mykolas Alekna, voor zijn eerste optreden als wereldrecordhouder met de discus. Zondag kwam hij niet in de buurt van de 74.53m die hij vorige maand in Ramona wierp. Bij weinig wind kwam Alekna in de Marokkaanse avond evenwel tot een indrukwekkende 70,70m.

Het gehoopte duel met olympisch en wereldkampioen Daniel Stahl bleef uit. De Zweed werd met 67,49m derde en moest ook de Australiër Denny Matthew met 67,74m voor zich dulden.

Sekgodiso noteert snelste 800m van het jaar

Er viel in Marrakech één beste wereldjaarprestatiete te noteren. Op de 800m bij de vrouwen haalde Prudence Sekgodiso acht tienden van van haar pr af voor een winnende tijd van 1:57”26. De Zuid-Afrikaanse maakte de wedstrijd hard samen met Habitam Alemu en ging op vijftig meter van de finish langs haar Ethiopische tegenstander.

Emmanuel Wanyonyi won de 800m bij de mannen in 1:43”84, een tijd net boven zijn beste seizoenstijd. De 19-jarige Keniaan bleef op de finish zijn landgenoot Wyclif Kinyamal voor. Wanyonyi ontpopt zich steeds meer tot kanshebber voor olympisch goud deze zomer. Vorig jaar was hij al goed voor WK zilver en dit jaar deed hij al van zich spreken met een wereldrecord op de mijl (3:54”56). Of regerend olympisch kampioen Emmanuel Korir deze zomer in Parijs zijn titel kan verdedigen is nog maar de vraag. In Marokko bleek dat de olympische vorm nog ver te zoeken is. Korir finishte op grote afstand van zijn jonge landgenoot als negende en laatste.

Shericka Jackson begint seizoen met 22”82

Op de korte nummers was er vooral nieuwsgierigheid naar de vorm van Shericka Jackson. De tweevoudig wereldkampioene op de halve ronde zei eerder dit seizoen af voor de Miramar Classic en de Diamond League in Suzhou. In Marrakech liep ze haar eerste 200m. Met 22”82 (-0,1m/s) was Jackson weliswaar de snelste, maar wist de Jamaicaanse nog niet echt te overtuigen.

De 100m bij de mannen werd gewonnen door Emmanuel Eseme in 10”11 (-0,8 m/s). De Afrikaans kampioen bleef Andre de Grasse (10”19) en Jeremiah Azu (10”25) voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in