De IAAF Diamond League zal in 2020 acht disciplines minder kennen met een Diamond Race. Daardoor zullen 24 disciplines verdeeld worden over alle meetings als kern voor het circuit. Vier disciplines, zowel bij de mannen als vrouwen, komen volgende zomer niet in aanmerking voor de Diamond Race: discuswerpen, hinkstapspringen, 200m en 3.000m steeple. De beslissing volgt na een groot onderzoek én is nodig voor de haalbaarheid van het nieuwe format van de Diamond League. De IAAF komt wel met een Continental Tour op de proppen, waarin de vier disciplines een centrale rol krijgen.

Nadat er twee weken geleden goed nieuws volgde in verband met het aantal meetings van de Diamond League, volgde vandaag minder nieuws voor de fans van het discuswerpen, hinkstapspringen en de 200m en 3.000m steeple. Die disciplines zullen volgend jaar namelijk geen deel uitmaken van de Diamond Race van de Diamond League. Er wordt dus geen grote prijzenpot voorzien voor absolute toppers zoals Daniel StahlChristian TaylorYulimar Rojas en Noah Lyles.

De 200m en 3.000m steeple zullen terugkeren in 10 meetings, met vijf wedstrijden voor de mannen en vijf voor de vrouwen. In het geval van het discuswerpen en hinkstapspringen wordt voorlopig telkens één meeting voorzien. “Ons doel is om een sneller programma (van ongeveer anderhalf uur; red.) te voorzien met meer spanning zodat de Diamond League wereldwijd een nog grotere invloed kan hebben. Het vernieuwde circuit moet meer fans én meer tv-zenders lokken. We snappen uiteraard de teleurstelling van de atleten die deel uitmaken van de disciplines die in 2020 geen Diamond Race krijgen. We willen de meetings bedanken die in 2020 die bewuste disciplines zullen ontvangen “, aldus IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

Sebastian Coe – Foto: Golazo

Uiteraard laat de IAAF de disciplines niet in de steek. De nieuwe Continental Tour, die volgende maand wordt voorgesteld, moet een gepast alternatief vormen voor de disciplines die tijdelijk in de steek worden gelaten. De acht beste performers in die Tour krijgen een wild card voor het WK in 2021.  “De Continental Tour zal bestaan uit een reeks meetings die wereldwijd de Diamond League kan ondersteunen. De atleten van de disciplines die in 2020 minder de revue passeren, zullen hier wel kans maken om vaak in actie te komen én er zal logischerwijs meer prijzengeld voorzien worden. We gaan ook nauw samenwerken met de betrokken atleten en hun entourages om hun disciplines meer in de belangstelling te krijgen”, voegde de Brit toe.

Het overzicht van de disciplines in de verschillende Diamond League-meetings volgt binnenkort. Uiteraard kan elke meeting opteren om extra disciplines te voorzien, zoals elk jaar het geval is op de AG Memorial Van Damme. Alle meetings zullen ook meer en meer vernieuwingen doorvoeren, onder meer met meer competities in de stad, zoals we in ons land al kennen via de Urban Memorial Van Damme Series. Op het einde van volgende zomer komt er een evaluatie. Na die evaluatie wordt de knoop doorgehakt met het oog op 2021.

Teleurgestelde Philip Milanov reageert op social media

Er stromen logischerwijs heel wat reacties binnen in verband met de hervormingen. Discuswerper Philip Milanov reageerde duidelijk teleurgesteld op zijn social media. “Geen hinkstapspringen en discuswerpen meer in de Diamond League 2020, ondanks dat beide disciplines één van hun beste jaren ooit kende in de geschiedenis. Ik ben enorm geschokt door de beslissing”, aldus Milanov.

Philip Milanov – Foto: Golazo