De genomineerden voor de Gouden Spike 2019 zijn gekend. Nafi Thiam lijkt zichzelf op 16 november voor de zevende keer te gaan opvolgen als eindlaureate bij de vrouwen. De meerkampster kan zo alleen recordhoudster worden. Bij de mannen wordt een opvolger voor Koen Naert gezocht. Bashir Abdi lijkt de geknipte kandidaat, maar wat met het EK-zilver en sterke WK-prestaties van Isaac Kimeli, of het knappe seizoen van Ben Broeders? Paulien Couckuyt en Thomas Carmoy zijn dan weer de favorieten om belofte van het jaar te worden.

Thiam kan alleen recordhoudster worden

Nafi Thiam lijkt de gedoodverfde favoriete om zichzelf op te volgen als winnares van de Gouden Spike. Vorig jaar evenaarde Thiam met haar zesde opeenvolgende prijs het record van Kim Gevaert. Dankzij haar zilveren WK-medaille in Doha en winst op de prestigieuze meerkamp in Talence lijkt Thiam alvast gewonnen spel te hebben. Een zevende Gouden Spike zou haar alleen recordhoudster maken. Cynthia Bolingo werd op het EK in zaal tweede op de 400m in een stevig BR van 51″62. Bolingo kwam echter niet in actie afgelopen zomer door aanslepende blessures. De 26-jarige atlete zal ongetwijfeld strijden om de tweede en derde plaats met haar teamgenotes bij de Belgian Cheetahs Hanne Claes en Paulien Couckuyt. Claes, die zich op het BK AC ook verzekerde voor de Olympische Spelen, werd in Doha 12de van de wereld, terwijl Couckuyt vriend en vijand verbaasde door eerst het EK voor beloften te winnen en zich vervolgens ook te verzekeren van het WK in Doha.

Nafi Thiam – Foto: Erik Van Leeuwen

Polsstokspringsters Fanny Smets en Aurélie De Ryck zijn eveneens genomineerd. De Ryck verbeterde vroeg tijdens het indoorseizoen het BR, maar zou het opvallend genoeg in augustus kwijt spelen aan Smets. Smets had ook al outdoor het BR scherper gesteld. Vanessa Sterckendries verbeterde dan weer enkele weken geleden haar eigen BR in het hamerslingeren. Ook het seizoen van Claire Orcel ging niet onopgemerkt voorbij. Orcel nam deel aan drie internationale kampioenschappen. Ze werd vijfde op het EK voor beloften en 11de op het WK in Doha. Hanne Maudens werd eveneens 11de in Doha, weliswaar op de zevenkamp. Maudens won ook het brons op het EK voor beloften. Elise Vanderelst was op datzelfde EK goed voor zilver op de 1500m. Renée Eykens ziet haar vierde stek van het EK indoor beloond. Noor Vidts kende een regelmatig zomerseizoen, met maar liefst vijf zevenkampen. In Doha werd Vidts 15de.

Volgt Abdi zijn collega op de marathon op?

Bashir Abdi tijdens de London Marathon – Foto: NN Running Team

Bij de mannen wordt naar een opvolger gezocht voor Koen Naert. Naert is opnieuw genomineerd, maar moet ondanks het feit dat hij zijn PR verbeterde tot 2u07:39 dit jaar onderdoen voor zijn collega Bashir Abdi. Abdi scherpte tot twee keer toe het BR aan én werd vijfde op de marathon van Chicago. Al zijn er kapers op de kust. Ben Broeders kende een topseizoen in het polsstokspringen. De Leuvenaar verbeterde het BR, sprong naar brons op de Universiade én stond in de WK-finale in Doha. Isaac Kimeli snelde dan weer naar zilver op het EK veldlopen. Kimeli behaalde ook de olympische limiet op de 5.000m, een finaleplaats op het WK in Doha op die afstand én een halve finaleplaats op de 1500m. Jonathan Sacoor won brons met de Belgian Tornados op het WK in Doha en de World Relays in Yokohama. Sacoor was in Doha eveneens goed voor een 12de prestatie op de 400m in een evenaring van zijn PR.

Kevin Borlée was als kapitein van de Belgian Tornados goed voor goud op het EK in zaal. In Doha snelde Borlée naar brons, de eerste medaille op een outdoor-WK voor het team. Thomas Van der Plaetsen werd ondanks een door kleine blessures verstoorde zomer negende op het WK. Soufiane Bouchikhi vocht als een leeuw in Doha en werd daardoor 14de op de 10.000m. Kobe Vleminckx stoomde op het EK voor beloften naar zilver op de 200m. Samen met het team op de 4x100m was hij op hetzelfde kampioenschap goed voor brons.

Couckuyt en Carmoy favorieten als ‘Rising Star’

Uiteraard is het ook uitkijken naar de Belgische beloften. Elise Vanderelst en Jonathan Sacoor vielen vorig jaar in de prijzen. De grote topfavoriete bij de vrouwen is Paulien Couckuyt. Hierboven kon u al lezen wat de specialiste op de lage horden klaarspeelde in haar onwaarschijnlijk zomerseizoen. Ook Claire Orcel is hier genomineerd, maar kan geen internationale medaille voorleggen. Dat kunnen Elien Vekemans en Lucie Ferauge wél. Vekemans bezorgde ons land een knap bronzen plak op het EK voor junioren in het polsstokspringen. Vekemans scherpte ook het junioren-BR aan. Ferauge snelde naar brons op de 200m tijdens dat EK in Zweden. Angel Agwazie is ook genomineerd dankzij haar vijfde stek op het EK voor junioren.

Thomas Carmoy – Foto: Coen Schilderman

Bij de mannen zorgen Thomas Carmoy en Cedric Sorgeloos voor een unicum. Beide junioren sluiten namelijk de wereldranglijst af als wereldleiders. Al zal amper één van hen de prijs voor beste belofte in de wacht kunnen slepen. In die strijd heeft hoogspringer Carmoy met zijn Europese titel een streepje voor. Sorgeloos kon, weliswaar op zijn eerste internationale kampioenschap, zijn favorietenstatus niet verzilveren en werd ondankbaar vierde. Kobe Vleminckx verzilverde zijn passage op het EK voor beloften wel, neem dat gerust letterlijk. Junior Tim Van de Velde zette een stevig BR neer op de 3.000m steeple en sluit het seizoen af als Europese leider. Van de Velde kon echter niet overtuigen tijdens de EK-finale in Zweden. Ook meerkamper Jaan Bal zette een BR neer. Bal verbeterde in zaal het BR op de zevenkamp. Outdoor was hij goed voor een 13de stek op het EK voor junioren, al zat er mits een goede discusworp zeker een top acht in. Hordeloper Michael Obasuyi verscheen niet 100% fit aan de start van het EK voor beloften. Hij kwam met een vijfde stek nipt tekort voor de medailles, maar heeft in 2021 nog recht op een herkansing.

Tornados onaantastbaar 

De Belgian Tornados – Foto: Erik Van Leeuwen

De Belgian Cheetahs en het Belgische team op de gemengde 4x400m legde een schitterend parcours af het afgelopen jaar. Beide teams verzekerden zich op het WK in Doha voor de Olympische Spelen met BR’s. De Cheetahs snelden naar een onwaarschijnlijk geachte vijfde plaats in Doha. Daarmee deden ze echter niet beter dan de Belgian Tornados, die op de World Relays in Yokohama en het WK in Doha naar brons knalden. Op het EK indoor snelde het team resoluut naar goud. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio lijkt het team completer dan ooit.

Ook de prestaties van de beloften die het brons behaalde op het EK met de 4x100m, het beloften en senioren veldloopteam bij de mannen en het team op de gemengde aflossingen in het veld zijn genomineerd. De prijzen worden uitgereikt op 16 november in Sint-Truiden.