Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Eliud Kipchoge mag zich de eerste marathonloper ooit noemen die onder twee uur is gedoken op de afstand. Tijdens de tweede poging om onder de magische grens te duiken, slaagde de 34-jarige duidelijk  in zijn opzet. Met 1u59:40 bleef hij onder de grens én een kleine minuut onder zijn beste tijd ooit met 2u00:25 (neergezet tijdens de vorige poging in 2017). Het officiële WR blijft uiteraard in de handen van de atleet zelf met 2u01:39. Al was de Ineos 1:59 Challenge vooral een initiatief om de mogelijkheden van de mens als atleet in de verf zetten.

Het doel in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen was klaar en duidelijk: Eliud Kipchoge moest en zou de magische grens van twee uur doorbreken. Daarvoor waren een aantal zaken voor hem bepaald. De start werd om 8u15 gegeven om de best mogelijke weersomstandigheden te hebben. Er hing overigens heel wat mist over Wenen bij de start. Tijdens de marathon zou het opklaren, maar van zon was geen sprake. Van wind was geen sprake. Een leger van hazen stond hem gedurende de net geen twee uur durende tocht met raad en daad bij en Nike ontwikkelde speciaal voor de Keniaan de nieuwste superschoen, gebaseerd op de Next%, die voorlopig de Zoom Alpha heet. Ook zijn drank onderweg werd aangereikt vanop de fiets om zo weinig mogelijk tijd te verliezen.

Gemanipuleerd of niet: de Keniaan moest het nog altijd doen. Het werd een ware race tegen de klok, maar vooral een marathon voor de geschiedenisboeken, aangezien Kipchoge voor altijd de eerste man zal zijn die de grenzen van de mens in onze sport wist te verleggen. Nadat hij twee jaar geleden nog net tekort schoot, kende de 34-jarige atleet een begenadigde dag in Wenen.

Negatieve split

Tijdens de marathon leek Kipchoge op weg naar een tijd om en bij 1u59:50 na regelmatige splits tot en met kilometer 30. In 2017 in Monza viel Kipchoge tussen kilometer 30 en 35 terug. Van verval was nu absoluut geen sprake, ondanks dat hij het halfweg even moeilijk leek te hebben. Achteraf stelde hij de pers gerust door te zeggen dat hij nooit een echt zwak moment kende. In de verschroeiende slotkilometers was de buit in se binnen, maar de Keniaan besloot om nog een versnelling hoger te schakelen en uiteindelijk over te finish te knallen in 1u59:40. Hij maande zijn hazen aan om wat afstand te nemen, om vervolgens naar de finish te stomen, waar het publiek bijna tien rijden dik stond. Uiteraard ging het publiek uit zijn dak bij het besef dat Kipchoge het zou flikken. Bij het overschrijden van de finish in de geniale chrono gingen de decibels nog meer de hoogte in. 65 jaar na de eerste mijl onder vier minuten door Roger Bannister is er nu ook de eerste man ooit onder twee uur op de marathon. Wat enkele jaren geleden nog waanzin leek, is nu werkelijkheid. Er heeft een man een stap gezet op de atletiekmaan en die man heet Eliud Kipchoge.

Foto: Ineos 1:59 Challenge

In Eldoret, de thuisbasis van de atleet, vierde een massa volk het succes van hun landgenoot.

Meanwhile in Eldoret, Kenya, this is how they celebrated @EliudKipchoge becoming the first man to run a sub two-hour marathon. 🇰🇪🙌#INEOS159 #NoHumanIsLimited

pic.twitter.com/eRnD22sqgu

— INEOS 1:59 Challenge (@INEOS159) October 12, 2019