De Belgian Tornados doen het! Tijdens de finale van de 4×400 meter op het WK in Doha knalde het kwartet naar brons, hun eerste medaille ooit op een WK outdoor. Een meer dan verdiende beloning na twaalf jaar lang mee de 4×400 meter gekleurd te hebben op het mondiale niveau. De winst ging naar Verenigde Staten met 2’56″69, de Belgen klokten een sterke 2’58″78.

Elke dag werd het laatste loopnummer letterlijk in de spotlights gezet met een heuse lichtshow. Dat was vandaag niet anders waardoor ook de Belgian Tornados konden meegenieten van dit spektakelstuk. Het was Jonathan Sacoor die door zijn positie als startloper de lamp op zich kreeg. Sacoor liet het niet ten koste gaan van zijn focus en wervelde er in baan zeven meteen als een echte tornado vandoor. Sacoor hield vol en gaf de stok rond de derde positie door aan Robin Vanderbemden. De 200m-loper liet meteen zijn sprintbenen spreken door stevig door te trekken, maar moest toch één plaats toegeven.

Foto: Erik van Leeuwen

Dylan Borlée mocht dus als vierde aan de voorlaatste ronde beginnen. De jongste broer maakte in tegenstelling tot de reeksen, waar hij niet helemaal overtuigde, deze keer wel een schitterende indruk en gaf de stok als derde door aan zijn oudere broer. Aan kapitein Kevin Borlée dus om de klus te klaren. Na 200 meter liep België nog steeds in bronzen positie, maar achter hem begonnen de teams uit Colombia en Trinidad en Tobago (met individuele finalisten Zambrano en Cedenio) steeds dichter te komen waardoor het nog spannend werd. Borlée bleef echter ijzig kalm en vertrouwde in zijn eigen kunnen en vooral in zijn schitterende laatste rechte lijn. De ervaringsdeskundige zou met 44″2 de snelste split van de Belgen noteren. Hij hield stand waardoor de eerste mondiale medaille een feit was voor de Belgian Tornados. BRONS! Met 2’58″78 bleven ze maar een fractie boven hun eigen nationaal record (2’58″52).

Na 24 internationale finales is er nu ook outdoor op wereldwijd niveau een medaille voor het aflossingsproject van Jacques Borlée, die afgelopen winter nog de wind van voren kreeg van zijn federatie.