Op het BK AC in Brussel staan vandaag de reeksen gepland van alle loopnummers tot en met 1500m. Om niks te missen van dat spektakel kan u bij ons terecht voor live-updates van de eerste dag in het Koning Boudewijnstadion. Welke landgenoten bewijzen zich op de eerste dag al door een sterke tijd neer te zetten én wie weet zelfs in de buurt van de WK-limiet te komen? U volgt het hier.

Live-updates:

18u20: Ook de mannen hebben hun 1500m afgewerkt. De twee reeksen kenden een verschillend wedstrijdverloop. Terwijl er bij de eerste reeks eerder met tempoversnellingen werd gelopen kende de andere reeks een eerder egaal verloop. Ali Hamdi had er alvast geen last van, hij won in 3’53″16 voor de gedoodverfde favoriet en huidige Belgische kampioen Pieter Claus. Plaatsen drie en vier gingen trouwens ook naar atleten van Eendracht Aalst. Youngster Ruben Verheyden en Sven Bombeke finishten nog binnen de halve seconde van de winnaar. Die andere youngster, Tim Van de Velde, zette de tweede reeks volledig naar zijn hand. Hij hield het tempo tijdens de aanvangsfase van de wedstrijd hoog en hield nog voldoende jus in de benen over voor een eindsprint. De atleet van DUFF klokte af na 3’51″57. Jochem Vermeulen pakte in zijn spoor de tweede plaats weg. Pieter-Jan Hannes mag zich met 3’51″77 ook opmaken voor de finale van morgen.

Foto: Jimmy Cailly

18u00: De reeksen van de 1500 meter liggen intussen ook achter ons. In de aanvangsfase van de eerste reeks had niemand zin om tempo te maken waardoor er aan een boemeltempo werd gelopen. Zenobie Vangansbeke en vooral Lindsey De Grande namen naarmate de wedstrijd vorderde het commando over en brachten meer snelheid in de wedstrijd. De Grande gaf gedurende de hele wedstrijd de beste indruk en trok uiteindelijk ook het laken naar zich toe. Met 4’32″92 bleef ze net Vangansbeke voor die 4’33″73 noteerde. In de tweede reeks schuwde Jenna Wyns geen kopwerk. Febe Triest hield zich schuil in tweede positie. Bij het ingaan van de laatste ronde kon Wyns een gaatje slaan en gecontroleerd de wedstrijd naar haar hand zetten met 4’36″36. Triest won uiteindelijk een onderling duel met Axana Schaeverbeke voor de tweede plaats. Zij klokte 4’37″64.

Lindsey De Grande – Foto: Jimmy Cailly

17u40: Ook op de halve baanronde geen WK-limiet voor de Belgen. Robin Vanderbemden ging sterk van start en zette zijn concurrenten al meteen op achterstand. Hij liet de klok stoppen na 20″60, een seizoensbeste en beste Belgische jaarprestatie. Een reeks later was het de Churandy Martina die nog een tikkeltje sneller ging. Met 20″58 nog geen WK-limiet voor de Nederlander, al hoopt hij zich morgen met wat extra steun van de supporters toch te plaatsen voor Doha. De huidige Belgische kampioen op de 200m, Jonathan Borlée, plaatste zich gemakkelijk voor de finale. Hij won in 20″96, acht honderdsten boven zijn seizoensbeste. Bij Kobe Vleminckx ging het iets moeizamer, wellicht zitten de reeksen van de 100m daar voor iets tussen. Hij kon nog wel Simon Verherstraeten afhouden, maar bleef wel steken op 21″32. De laatste reeks was de spannendste. Simon Mengal ging in de laatste 50m nog op en over Amine Kasmi. De winnende chrono bedroeg 21″62, hierdoor loopt Kasmi de finale mis.

Foto: Peter Wagemans

17u15: Imke Vervaet blijft maar knallen. In de eerste reeks van de 200 meter gaf ze meteen haar visitekaartje af door naar 23″35 te wervelen. In de bocht leken Rani Rosius en Laures Bauwens nog even mee te gaan, maar wanneer Vervaet onder stoom kwam, moesten ook zij de rol lossen. Rosius werd tweede in 24″18, een tweede verpulvering van haar record nadat ze op de 100 meter ook al sneller dan ooit ging. Manon Depuydt kon niet achterblijven en had meteen een antwoord klaar. Zij kwam als een metronoom uit de bocht en liep niet veel later na 23″31 over de finish. Naast de snelste Belgische jaartijd scherpte Depuydt eveneens haar haar PR aan met twee honderdsten. Lucie Ferauge kon deze trend helaas niet voortzetten. De nummer drie van het EK junioren won haar reeks, maar moest met 24″48 heel wat tijd toegeven op de favorieten én haar PR (23″63). Charlotte Duyck schreef eenvoudig de voorlaatste reeks op haar naam met 24″37. In afwezigheid van Nora Thiry snelde Joke Beylemans naar de winst in 24″77.

Foto: Peter Wagemans

16u45: Net als bij de vrouwen hebben ook alle mannelijke favorieten zich kunnen plaatsen voor de finale van de 800 meter. In de eerste reeks knapte Eliott Crestan het vuile werk op en dat werd beloond met reekswinst in 1’51″20. Even later maakten Aurèle Vandeputte en Aaron Botterman er een spannende wedstrijd van waarin een prestigespurt uitmaakte wie deze reeks op zijn naam mocht schrijven. Vandeputte mocht die eer in ontvangst nemen met 1’52″46. Botterman klokte 1’52″52. In de laatste reeks domineerde Pieter Sisk 750 meter, maar hij moest zijn snelle start bekopen in de slotmeters. Pierre Antoine Balhan bouwde zijn wedstrijd slim(mer) op en kon profiteren van het verval van Sisk. Zijn eindtijd bedroeg 1’49″64. Sisk zien we met zijn 1’50″43 eveneens morgen terug in de finale.

Pieter Sisk – Foto: Jimmy Cailly

16u30: De reeksen van de 800m bij de vrouwen hebben voor weinig verrassingen gezorgd. Renée Eykens liep een relatief eenvoudige wedstrijd. Na een rondje in 1’06” moest ze enkel in de laatste rechte lijn het gaspedaal induwen. Het resulteerde in 2’11″82. In de tweede reeks maakte Camille Muls de wedstrijd zeer hard. Ze ging er alleen vandoor en kwam na 400m door in 1’01”. De laatste ronde ging het iets trager, al resulteerde het wel in een mooie 2’08″49 voor de atlete van RESC. De derde reeks gaf een meer open strijd voor de finaleplaatsen. Uittredend Belgisch kampioene Lotte Hellinckx moest vrede nemen met de vierde plaats en zal zo haar titel niet verdedigen morgen. De winst ging naar Vanessa Scaunet in 2’12″21.

Renée Eykens – Foto: Peter Wagemans

16u15: Topfavoriet Michael Obasuyi moet weinig tegenstand vrezen op het Belgisch kampioenschap op de 110m horden. De eerste horde, de reeksen, heeft hij alvast overleefd. Hij won in 13″71 met 0,8m/s tegenwind en was de enige die onder de 14″ kon blijven. De WK-limiet van 13″46 blijft wel buiten handbereik. In de tweede reeks ging de zege naar de Nederlander Liam Van der Schaaf in 14″03. Denis Hanjoul werd tweede in 14″56. De atleet van DCLA is aan zijn laatste wedstrijden op hoog niveau bezig, na dit seizoen sluit hij zijn carrière af. Hij kwalificeerde zich dus voor zijn laatste BK-finale. Vorig jaar pakte hij nog zilver op de 110m horden. Ewout Dumon finishte in zijn zog met dezelfde tijd. Indien de wind iets minder hard in het voordeel had geblazen betekende dit een persoonlijk record voor de atleet van KAAG.

Foto: Peter Wagemans

15u45: Kan Eline Berings meer voeling krijgen met de WK-limiet van 12″98 en wat schudt Nafi Thiam vandaag weer uit haar mouw, dat waren de voornaamste vragen die ons bezig hielden voor de reeksen van de 100 meter horden. Niet veel later volgden de antwoorden. Ondanks een flitsende start en het feit dat ze iedereen ver achter zich liet, stopte de klok voor Berings na 13″40. Daarmee doet ze duidelijk beter dan een week eerder, maar blijft ze nog een eind verwijderd van een trip naar het Midden-Oosten. Thiam deed het wederom uitstekend door naar 13″48 te snellen. Daarmee evenaart ze haar seizoensbeste. In de overige wedstrijden won Anne Zagré overtuigend haar reeks. Met 13″27 groeit Zagré stelselmatig naar haar betere vorm toe. Hanne Maudens werd in die reeks derde met 14″12 en benaderde zo haar recordtijd (13″97). Angel Agwazie knokte zich in het zog van Thiam naar 13″73. Sarah Missinne kwam als snelste uit de derde reeks met 13″56. De finale van morgen belooft bijzonder spannend te worden! Wie kan verrassen?

Foto: Peter Wagemans

15u00: Bij de mannen wordt morgen eveneens een spannende finale verwacht. De favoriet op papier, Kuba Di-Vita Gaylord, snelde in de eerste reeks naar 10″54. Kobe Vleminckx wou allerminst onderdoen en deed een reeks later één honderdste beter. De Nederlander Isayah Boers won de derde reeks in 10″68. Titelverdediger Andreas Vrancken werd in de laatste reeks tweede met 10″62. Hij mag met de verliezende tijden naar de finale. Charles Nielsen snoepte hem met een miniem verschil de eerste plaats af.

14u30: Tijd voor het koninginnennummer, de 100 meter. Op papier lijken Elise Mehuys, Manon Depuydt en Rani Rosius de medailles uit te moeten vechten. Die eerste overleefde de reeksen vlekkeloos door dankzij haar kanonstart meteen de leiding te nemen en die niet meer af te geven. Met 11″83 bleef ze Laures Bauwens een tiende voor. Depuydt toonde vooral in de tweede wedstrijdhelft haar overwicht door afstand te nemen van de anderen. Zij liet ondanks een lichte tegenwind 11″52 noteren, een nieuw persoonlijk record, en solliciteert daarmee uitdrukkelijk naar het goud. Dat dacht men althans tot Rosius, ondanks een ingetapet bovenbeen, een reeks later naar 11″55 knalde. Zij verpulverde haar vorige besttijd van 11″66. Outsiders voor de medailles zijn Bauwens, Nora Thiry (11″75) en Rani Vincke (11″88). De Nederlandse Bowien Jansen kon met 11″79 ook een plaats in de finale afdwingen.

Foto: Peter Wagemans

14u15: Ook het tweede Belgische record is ondertussen gevallen! Joyce Lefevre heeft in de T34-categorie haar eigen nationaal record aangescherpt op de 400m voor wheelers. Ze kwam over de finish na 1’08″38, dat is meer dan één seconde sneller dan haar eigen chrono die ze dit jaar in mei had neergezet.

14u00: Isaac Makwala, van Botswana, heeft in de reeksen van de 400m de snelste tijd neergezet. Hij zegevierde in de eerste reeks dankzij een snelle start. Met 45”80 kon hij zijn seizoensbeste niet aanscherpen. Christian Iguacel balde in diezelfde reeks zijn vuisten. De atleet van AC Lyra finishte als tweede in 47”13. Opnieuw een persoonlijk record voor hem, nadat hij vorige week op dezelfde piste nog naar 47”50 liep. Dylan Borlée zette de tweede snelste chrono op papier. Ook hij ging voortvarend van start en liet de klop stoppen na 46”14. Titelverdediger Kevin Borlée kwam na 200m sneller door dan zijn broer, maar moest uiteindelijk tijd toegeven. Hij noteerde 46”28, voor Doha wordt 45”30 gevraagd. Jonathan Sacoor kwam eveneens niet in de buurt van die tijd. Hij won wel in 46”56 en mag zich ook opmaken voor de finale van morgen.

Isaac Makwala – Foto: Jimmy Cailly

13u30: Camille Laus deed wat van haar verwacht werd door iedereen het nakijken te geven op de 400 meter. Het verhoopte WK-minimum kwam er met 52″98 echter niet. Daarvoor moet het morgen een pak sneller aangezien 51″80 wordt gevraagd. Mits een iets minder onstuimige start kan ze morgen een stevige hap uit haar tijd nemen. Kine Gaye en Elise Lasser verstevigden hun favorietenrol voor het zilver en het brons. Allebei liepen ze naar reekswinst in respectievelijk 55″09 en 55″32. Mireille Rossaert en Helena Ponette lieten zich met 55″35 en 55″47 ook opmerken en kunnen de medailledroom van Gaye of Lasser eventueel nog dwarsbomen. De Nederlandse Laura de Witte dwong eveneens een plaats af in de finale dankzij haar tijd van 54’41.

Camille Laus – Foto: Jimmy Cailly

13u10: Julien Watrin behoort stilaan bij de grootste kanshebbers om last-minute nog een ticket naar Doha af te dwingen. In de eerste reeks kreegt de atleet van Dampicourt het gezelschap van de Brit David Greene. Nek-aan-nek begonnen ze aan de laatste 100 meter. Greene toonde zich in het slot uiteindelijk de snelste met 49″80, op de voet gevolgd door onze landgenoot. Met 49″99 realiseerde Watrin wel voor het eerst een duik onder de 50″00. Voor het WK is 49″30 nodig. Dylan Owusu kon in zijn reeks makkelijk de winst veiligstellen met 52″79. In de derde reeks ging de winst overtuigend naar Romain Nicodeme dankzij een knappe 51″65. Jori Stroobants finishte in de laatste reeks als eerste in 52″68 en hield zo Tuur Bras net achter zich. Deze vijf heren zullen morgen ongetwijfeld meestrijden om de drie felbegeerde medailles.

Dylan Owusu – Foto: Jimmy Cailly

13u00: Het eerste Belgische record is een feit! Gitte Haenen scherpte in het verspringen haar eigen nationaal record in de T63-categorie aan tot 4m50. Hiermee doet ze exact dertig centimeter beter dan een jaar eerder in Berlijn.

12u45: De dames van de 400 meter horden openden dit Belgisch kampioenschap meteen met enkele fraaie prestaties. In de eerste reeks blies Hanne Claes de tegenstand weg door naar een mooie tijd van 56″52 te snellen. In de tweede reeks zorgde Paulien Couckuyt bijna voor een exacte kopie door solo naar 56″67 te snellen. Nenah De Coninck kreeg in de derde en laatste reeks gezelschap van de Britse Jessica Knight. Knight nam in de laatste rechte lijn afstand van de Gentse en won overtuigend in 56″92. De Coninck finishte als tweede in 59″54. De strijd om het brons lijkt morgen te gaan tussen De Coninck en Eline Claeys aangezien die laatste met 59″95 uit de tweede reeks kwam.

Hanne Claes – Foto: Jimmy Cailly

12u15: De zon is van de partij op de eerste dag van het BK AC. Om 12u30 mogen de vrouwen op de 400m horden van wal steken. Met Hanne Claes en Paulien Couckuyt verschijnen meteen twee toppers aan de start.

Om goed voorbereid aan het BK-weekend te beginnen kan u hier terecht voor onze voorbeschouwing.

Het uurrooster van het volledige weekend kan u hier raadplegen.