De 45ste editie van de Allianz Memorial Van Damme op vrijdag 3 september zal in tegenstelling tot vorig jaar publiek mogen ontvangen. Dat maakte de organisatie vandaag bekend in een persbericht. Pure details over het aantal aanwezigen zijn er nog niet, maar meeting director Cédric Van Branteghem benadrukte alvast dat er de komende maanden meer info volgt afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen. De Memorial is de laatste meeting voor de grote finale van de Wanda Diamond League in het Zwitserse Zürich. 

De 45ste Allianz Memorial Van Damme mag op 3 september atletiekfans verwelkomen in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Dat heeft de organisatie zelf meegedeeld in een persbericht. Vorig jaar werd de Memorial achter gesloten deuren georganiseerd vanwege de coronapandemie. Met het oog op 3 september ziet het er echter een pak beter uit. De stad Brussel heeft het licht op groen gezet voor de grootste atletiekmeeting van het land in het gezelschap van publiek. “De algemene maatregelen die de diverse overheden treffen of de versoepelingen die ze plannen door te voeren, liggen nog niet in detail vast voor begin september. Maar de stad Brussel heeft ons verzekerd dat wij – zonder een plotse ommezwaai in de pandemie-evolutie – een Memorial met publiek kunnen organiseren. We zullen ons als organisatie uiteraard steeds aanpassen aan de geldende maatregelen zodat al wie aanwezig is dat in een veilige en gezonde omgeving kan doen”, aldus meeting director Cédric Van Branteghem.

Cédric Van Branteghem – Foto: Golazo

De 45ste Memorial maakt zoals gewoonlijk deel uit van de Wanda Diamond League. In tegenstelling tot de laatste ‘reguliere’ editie in 2019 is de meeting niet langer de finale van het meest prestigieuze wedstrijdcircuit binnen de atletiekwereld. Die eer is weggelegd voor Zürich, waar op 8 en 9 september gestreden wordt om de eindzeges. Naast 14 Diamond League-disciplines op de Memorial, met onder meer het polsstokspringen voor mannen, hoogspringen voor vrouwen en de 200m en 400m voor respectievelijk vrouwen en mannen, worden nu al een aantal disciplines toegevoegd aan de op papier stevige atletiekavond. Zo zal er een 10.000m voor mannen zijn, maar ook een mixed relay op de 4x400m met leden van de Belgian Tornados en Belgian Cheetahs.

“We hebben nu eenmaal die traditie van de lange afstanden die we graag in ere houden. Vorig jaar draaiden onze uurraces ook uit op een gigantisch succes. Dus we openen ons sportief programma met een 10.000m waar we nog iets bijzonders mee van plan zijn. Eindigen doen we met een 4×400 mixed relay. Met de hoogconjunctuur van 400m-lopers bij zowel de mannen als de vrouwen lijkt ons dat een zeer mooie manier om de avond af te sluiten”, verduidelijkt Van Branteghem. Die 10.000m belooft dus vuurwerk op te leveren. Zeker gezien het feit dat er kapers op de kust zijn om het WR van Joshua Cheptegei aan te vallen. Jacob Kiplimo is één van die troonpretendenten en bewees in Ostrava al dat hij op 10.000m aardig uit de voeten kan. Langs Belgische zijde zijn Isaac Kimeli en Bashir Abdi de grote namen. De vraag rijst echter of Abdi in de nasleep van de olympische marathon ook een 10.000m op de piste voor zijn rekening wil nemen.

De 45ste Memorial zal in het teken staan van de Spelen in Tokio. Er is ook een nieuwe slogan voor de meeting: ‘where legends meet’. Heel wat sterren van de Spelen maken in principe hun opwachting in Brussel. De volledige Belgische olympische delegatie zal op de Memorial gehuldigd worden. Voor de medaillewinnaars voorziet de organisatie een extraatje.

De broers Borlée op de Memorial Van Damme – Foto: Golazo