Eliud Kipchoge onderneemt tussen 12 en 20 oktober een tweede poging om onder de magische grens van twee uur in de marathon te duiken. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zal de Keniaanse marathonlegende kunnen rekenen op maar liefst 30 hazen, mét heel wat mooie namen. Onder meer de broers Ingebrigtsen, Julien Wanders, Geoffrey Kamworor en Joshua Cheptegei hebben hun komst al bevestigd.

Het geloof in Eliud Kipchoge om de magische grens van twee uur in de marathon te breken is groot, héél groot. Zo groot zelfs dat hij tijdens zijn poging in Wenen zal kunnen rekenen op absolute wereldtoppers als tempomakers. Gisteren bevestigden de broers JakobFilip en Henrik Ingebrigtsen dat ze Kipchoge aan die duik onder twee uur willen helpen. Uit Europese hoek is ook Julien Wanders van de partij. Die laatste, goed voor Europese records op de tien kilometer op de weg, halve marathon en het officiële WR van vijf kilometer op de weg, maakt net zoals Kipchoge deel uit van het NN Running Team.

Julien Wanders – Foto: NN Running Team

Hetzelfde kan gezegd worden over Geoffrey Kamworor en Joshua Cheptegei. Kamworor is drievoudig wereldkampioen op de halve marathon én tweevoudig wereldkampioen in het veld. Een derde wereldtitel in het veld kwam er niet, aangezien zijn Oegandese teamgenoot Cheptegei in maart de beste was in Aarhus. Cheptegei, die nog altijd 23 moet worden, is de snelste man ooit op 15 kilometer en was dit jaar ook al de beste tijdens de twee mijl op de Diamond League in Stanford.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Andere grote namen zijn Augustine Choge en Paul Chelimo. Chelimo was zowel tijdens de Olympische Spelen in Rio als op het WK in Londen goed voor medailles op de 5.000m met respectievelijk zilver en brons. Bovenstaande heren willen dus absoluut mee geschiedenis schrijven als Eliud Kipchoge in zijn opzet zou slagen. Tijdens de Challenge zullen telkens zes van de 30 hazen aan zet zijn. Elke 4,8 kilometer volgt er een aflossing met nieuwe hazen. De organisatie van de Ineos 1:59 Challenge kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, kiezen om tussen 12 en 20 oktober te lopen. 12 oktober wordt daarbij voorzien als dé dag bij uitstek. Hieronder kan u alvast proeven van een voorsmaakje aan de hand van het tweede deel van de documentaire in de aanloop naar de eigenlijke challenge.