België begint als negende aan de laatste dag van de European Team Championships in Sandnes. Om de degradatie naar de Second League te vermijden, moeten onze landgenoten nog minstens twee plaatsen opschuiven vandaag. Elk punt zal nodig zijn in de strijd om het behoud. Volg hieronder of het de Belgen lukt om in de First League te blijven.

16u30: Het is eindelijk officieel, België blijft in de First League! Knappe prestatie van onze atleten, en vooral een ijzersterke slotdag. We eindigen als zesde met 241 punten. De eerste degradant, Roemenië, heeft 225.5 punten. Portugal is kampioen met 302 punten.

15u50: De meevallers zijn talrijker dan de tegenvallers vandaag in het Belgische kamp. Timothy Herman slingert zijn speer naar 74m89, goed voor een hele mooie vierde plaats. De winst gaat naar Litouwer Edis Matusevicius met 82m35.

Noor Vidts – Foto: Rune Helliesen

15u40: Noor Vidts doet een goeie zaak in het verspringen. Ze laat een hele aardige 6m35 optekenen, en die is goed voor de vijfde plaats. De winst is alwéér voor Wit-Rusland: Nastassia Mironchyk-Ivanova springt naar 6m76.

15u35: De Belgian Tornados doen het behoorlijk. Alexander Doom wisselt als eerste, Asamti Badji als derde, Camilly Snyders behoudt die derde plaats en Jonathan Sacoor rukt nog op naar plaats twee in 3’08″96. Of dit volstaat voor behoud kunnen we nog niet met zekerheid zeggen. Er zijn nog kampnummers aan de gang.

15u30: De Belgian Cheetahs worden op de 4×400 meter vijfde en laatste in de B-reeks. Hier hadden we op iets meer gehoopt. Paulien Couckuyt en Camille Laus geven het stokjes beiden als eerste door, maar Kiné Gaye en Renée Eykens kunnen die riante uitgangspositie niet vasthouden.

Claire Orcel – Foto: Rune Heliesen

15u25: Mooie tweede plaats voor Claire Orcel in het hoogspringen. Bij frisse temperaturen klaart ze 1m90. De winst is voor de Wit-Russische Karyna Taranda.

15u20: WOWOWOW. Isaac Kimeli klopt thuisloper Henrik Ingebrigtsen in een tactische 3.000 meter met spetterend einde. Onze landgenoot controleert de hele wedstrijd, gaat aan op de 200 meter van het einde, en laat niemand meer passeren.

15u15: Tweede plaats voor Ben Broeders in het polsstokspringen met 5m46. 5m56 is vandaag te hoog gegrepen. De Noor Sondre Guttormsen gaat over 5m51, een hoogte waarop Broeders paste, en wint.

14u55: Hanne Verbruggen loopt een zonder meer uitstekende 5.000 meter. In de finale spurt komt ze te kort voor het podium, maar haar vierde plaats in 16’04″46  levert meer punten op dan er in de prognoses voor haar voorzien waren. De winst gaat naar de Roemeense Roxana Barca in 15’59″66.

14u50: Na 32 van de 40 events – het einde komt nu echt wel in zicht – is België achtste. We brengen nog even in herinneringen dat alleen top zeven volstaat voor behoud. De kloof met nummer zeven Ierland bedraagt zes punten.

14u45: In het hink-stap-springen komt Bjorn De Decker tot 14m64. Het kan de Nederlander Tarik Tahiri achter zich houden en wordt tiende. Noor Vidts doet één plaatsje beter in het kogelstoten, nadat ze bij haar derde beurt 13m22 lukt.

14u40: Onze beide 200 meterlopers worden knap derde en brengen ieder negen punten binnen. Imke Vervaet loopt met een tegenwind van 2.2 meter per seconde naar 23″90, Robin Vanderbemden bij een tegenwind van 2.2 meter naar 21″08.

Robin Vanderbemden – Foto: Jeroen De Meyer

14u30: Philip Milanov werkt zich bij de laatste poging in het discuswerpen op naar een mooie tweede plaats. Hij komt met 64m73 ook maar 27 centimeter te kort voor Doha, maar we noteren vooral de tien punten. De Noorse winnaar Ola Stunes Isene doet maar zeven centimeter beter dan onze landgenoot.

14u20: Clément Deflandre loopt een hele wedstrijd in tweede positie in de 3.000 meter steeple, maar op het einde beschikt hij niet over de punch om mee te doen om de knikkers. Hij finisht als achtste, precies zoals verwacht, in 9’00″62. De winst gaat in 8’52″00 naar de Noor Tom Erling Karbo.

14u00: Een halvefondintermezzo met matig succes: Aurèle Vandeputte loopt een attente 800 meter, maar wordt er in de laatste rechte lijn uitgespurt en finisht als zevende in 1’50″48. Mathilde Deswaef kan op de 1.500 meter de laatste plaats niet vermijden. De concurrentie is een maatje te groot, en ze finisht eenzaam in 4’58″05.

13u45: Onze twee hordelopers doen het uitstekend. Michael Obasuyi snelt naar een knappe tweede plaats op de 110m horden in 13″76. Sarah Missinne is zevende in 13″88. Nadine Visser is een bijzonder indrukwekkende winnares: op een natte piste en bij 1.3 meter tegenwind snelt ze naar 12.98.

13u15: We waren er even met ons hoofd niet bij – gisteren vermoedelijk te lang in de bar blijven plakken – maar geven Fanny Smets nu toch nog de credits die ze verdient: BELGISCH RECORD INDOOR! Ze doet één centimeter beter dan Aurélie De Ryck eerder dit jaar. We weten ondertussen ook waarom ze haar wedstrijd vroegtijdig afbrak: ze was ziek. Straf dat ze dan alsnog een BR springt.

12u15: Fanny Smets wipt bij haar eerste poging over 4m36, daarna houdt ze het om ons nog onbekende redenen voor bekeken. Misschien liep ze een lichte blessure op. We zullen het haar zo meteen vragen. De 4m36 is goed voor de vierde plaats. De Wit-Russische Iryna Zhuk wint met 4m56.

10u50: Het polsstokspringen bij de vrouwen is al 50 minuten aan de gang, maar Fanny Smets is nog niet in actie gekomen. De lat ligt momenteel op 3m91, terwijl Smets pas begint op 4m11. Voor de livestream kan u hier terecht.

10u45: Dit is de stand aan het begin van dag 3. Litouwen lijkt te zwak en zo goed als zeker van degradatie, de top vijf is buiten bereik voor België. Het gaat met andere woorden tussen  Ierland, Roemenië, Slovakije België en Hongarije voor de plaatsen zes en zeven die recht geven op het behoud. U weet welke landen vandaag in de gaten te houden in de uitslagen.

1. Portugal 163
2. Nederland 140
3. Noorwegen 139
4. Turkije 137
5. Wit-Rusland 135
6. Ierland 120
7. Roemenië 118
8. Slovakije 116
9. België 111
10. Hongarije 108
11. Litouwen 91