Op de tweede dag van de European Team Championships in Sandnes probeert België van de laatste plaats af te geraken. Met negen van onze tien spurters die zich gisteren voor de finale plaatsten, zou dat moeten lukken. Bij Atletieknieuws bent u aan het juiste adres om alles op de voet te volgen, met onze live-updates hieronder.

18u00: Tijd voor een round-up. De tweede dag zit erop, 21 van de 40 proeven zijn achter de rug. België staat negende. Daar mogen we niet tevreden mee zijn, want alleen top zeven volstaat om in de First League te mogen blijven. Het is echter wel nog speelbaar. Roemenië is zevende met 118 punten, Slovakije achtste met 116 punten, België telt 111 punten. Portugal is een verrassende leider met 163 punten, topfavorieten Noorwegen (142) en Nederland (140) volgen op twee en drie.

17u55: Ook de mannelijke 4×100 meter doet het uitstekend. Ze worden over twee reeksen heen derde in 40″07. Turkije is heer en meester in 39″46. Opvallende vaststelling: beide Nederlandse aflossingsploegen bereiken de finish niet. Dit kan hun de promotie naar de Super League kosten.

17u40: Kijk, hierom houden wij zo van aflossingen. België gaat totaal onverwacht met de zege aan de haal op de 4×100 meter bij de vrouwen! Elise Mehuys, Rani Rosius, Imke Vervaet en Manon Depuydt komen tot 44″53. Als we straks het behoud zouden verzekeren, mogen we deze dames heel erg dankbaar zijn.

17u35: Verspringer Corentin Campener komt op een natte piste tot een aardige 7m60. Het levert hem de zesde plaats op. Slovakije gaat met de volle pot aan de haal, want Tomas Veszelka haalt het met 7m79.

17u30: De negatieve trend in de werpnummers zet zich door. Pauline Smal wordt laatste in het speerwerpen met 40m16. De Wit-Russische wereldtopper Tatsiana Khaladovich wint met 61m17.

17u20: Philip Milanov wordt negende in het kogelstoten. Hij komt tot 16m74. Op de Nederlander Denzel Commentia staat in de verste verte geen maat. Hij stoot zijn kogel naar 20m61. In het hoogspringen wordt Thomas Carmoy slachtoffer van het nieuwe systeem, waarbij een atleet over de hele competitie maar vier keer mag missen. Hij faalt al twee keer op 2m08, en nog eens twee keer op 2m15. De hoogste hoogte die hij overschrijdt is 2m12, in de regen wel nog goed voor een degelijke zesde plaats.

17u15: Stijn Baeten loopt een attente 1.500 meter, maar heeft op het einde wel slechts een beperkt eindschot. Hij loopt als vijfde binnen in 3’46″22, de zege is voor wie anders dan de Noor en thuisloper Jakob Ingebrigtsen in 3’43″43.

17u05: Lisa Rooms kan behoorlijk lang aansluiten bij de kopgroep in de 3.000m steeple, maar krijgt het in de tweede wedstrijdhelft toch zwaar en moet nog een lange solotocht afwerken. Ze finisht waar we haar op voorhand verwacht hadden, op de achtste plaats in 10’27″84.

16u50: In de kampnummers wil het nog niet lukken voor de Belgen dit weekend. Elsa Loureiro wordt in het hink-stap-springen elfde en laatste met 12m27, de winst is voor de Litouwse Dovile Kilty met 14m28.

16u35: Lahsene Bouchikhi vecht voor wat hij waard is in de 5.000 meter, die onder impuls van de Turk Aras Kaya in een behoorlijk strak tempo verloopt. Bouchikhi wordt achtste in 14’17″25, op publiekslieveling Filip Ingebrigtsen staat geen maat. Hij wint in 13’37″09.

16u20: Jonathan Sacoor lijkt de hele finale van de 400 meter netjes onder controle te hebben en houdt ook voldoende over voor de laatste rechte lijn. De eerste plaats is zijn deel, de chrono van 46″43 is gezien de felle wind prima. Elf punten erbij voor België! De voorsprong van Sacoor is groot, de Ierse nummer twee Christopher O’Donnell volgt pas na 46″70.

16u05: Camille Laus finisht als zesde op de 400 meter. Degelijk, maar ze had op veel meer gehoopt dan haar 53″69. Opnieuw straalt ze in de laatste rechte lijn niet meer zo veel energie uit.

16u00: Renée Eykens pakt het tactisch prima aan in de 800 meter en finisht in een van de sterkste velden op deze Europabeker mooi tweede in 2’05″24 na een trage openingsronde. De Noorse Hedda Hynne is de beste.

15u50: Linsdey De Grande is terug op het internationale toneel na jaren vechten tegen leukemie, een ziekte die voor haar nog altijd niet helemaal tot het verleden behoort. Ze knokt zich in de laatste ronde nog twee plaatsen naar voren en finisht als achtste in 10’01″30.

15u20: Toen delegatieleider Rik Didden in zijn vooruitblik zei dat “België zich echt geen missers kon permitteren” in de strijd om het behoud, doelde hij precies op wat Vanessa Sterckendries nu overkomt in het hamerslingeren. Ze gooit drie keer ongeldig en laat heel wat punten liggen. Zelfs enkele meters en de bijbehorende laatste plaats hadden nog één punt opgeleverd, maar door haar nulprestatie blijft ze achter zonder punten.

15u10: Elise Mehuys doet precies wat er van haar verwacht wordt in de 100 meter: zevende worden. Ze klokte 12″07. De Nederlandse Marije Van Hunenstijn is de snelste in 11″63.

15u00: De twee jonge Belgische 400 meter hordenlopers doen het uitstekend. Paulien Couckuyt wordt derde in 56″99, haar tweede tijd ooit. De Noorse Amalie Iuel wint in 55″80. Ook Dylan Owusu finisht verrassend als derde in 50″91. Op de Turk Yasmani Copello staat geen maat. Hij haalt het in 49″23.

14u45: Voor de livestream van het gebeuren in Sandnes vandaag moet u hier zijn.

14u30: Door de felle wind is het polsstokspringen naar zondag verplaatst, en dus hebben we Fanny Smets nog niet in actie gezien. Binnen vier minuten beginnen we eraan met het hamerslingeren bij de vrouwen. Vanessa Sterckendries verdedigt de Belgische kleuren.