België wist op de slotdag van de European Team Championships in Sandnes het behoud in de First League veilig te stellen. Lees hieronder de reacties van enkele atleten die op die derde dag in actie kwamen.

Aurèle Vandeputte (1’50’’48 op de 800m, zevende): “Met mijn plaats mag ik niet tevreden zijn, maar over het wedstrijdverloop ben ik dat eigenlijk wel. Ik maak één fout en dat is in de laatste rechte lijn naar buiten gaan in plaats van aan de binnenkant te blijven. Zo verlies ik een cruciale drie meter. Voor de rest zat ik goed voorin en kan ik niet ontevreden zijn. Alles zat superdicht op mekaar, bijna iedereen binnen een halve seconde. Typisch 800 meter zeker? Het was mijn eerste seniorenkampioenschap en dus een goeie leerschool.”

Mathilde Deswaef (4’58”05 op de 1.500m, elfde): “Voor mij is het frustrerend dat het zo traag ging. Ik zou meteen opnieuw kunnen lopen. Op het einde ben ik helaas niet even snel als de anderen. Misschien had ik eerder moeten gaan, maar met die wind was de kans groot dat ik zou platvallen. Vermoedelijk was de concurrentie gewoon sterker vandaag. Ik ben blijven knokken, maar mijn finish is een werkpunt.”

Clement Deflandre (9’00”62 op de 3.000m steeple achtste): “Ik ben ontgoocheld. Het ging niet snel, de eerste twee kilometer voelde easy, en toch kon ik niet meer versnellen op het einde. Ik heb elke kilometer in exact drie minuten afgewerkt. In de laatste kilometer is dat onvoldoende. Het hielp niet dat ik pas last minute ben opgeroepen en hier dus niet echt naartoe kon werken.”

Philip Milanov (64m73 in het discuswerpen, tweede): “Bij mijn eerste beurt speelde ik op safe voor de punten. Daarna heb ik mij bij elke poging verbeterd. Het is jammer dat ik de zege op zes centimeter mis, maar het was wel leuk. Ik heb ook nog eens goed kunnen schreeuwen, dat deed deugd. Zoiets komt spontaan. Ik gooi hier mijn SB, dus ik kan niet klagen. Bij mijn laatste beurt dacht ik wel even dat ik de WK-limiet had, maar het zal dan voor een van de komende weken zijn.”

Robin Vanderbemden (21”08 op de 200m, derde): “De wedstrijd leek lang te duren. In het begin voelde ik me goed, maar na 100 meter begon ik te verzwakken. Ik wist dat we vandaag met vijf vlak bij mekaar in de buurt zaten, dus is die derde plaats geen onlogisch resultaat. Ik ben nog niet fris omdat ik hard getraind heb. Afbouwen doe ik pas voor het BK en de Memorial Van Damme. Voor het seizoen dacht ik duidelijk aan de WK-limiet, en daar ga ik nog steeds voor, maar het zou een verrassing zijn als die er nog uitkomt. We hebben veel veranderd dit jaar en het loopt nog niet zoals gehoopt.”

Claire Orcel (1m90 in het hoogspringen, tweede): “Door die nieuwe regel dat je maar vier keer mag missen was het moeilijk. Ik kreeg even schrik toen ik op mijn openingshoogte al een eerste keer miste, maar uiteindelijk heb ik mij goed kunnen herpakken en ben ik nog tot een mooie 1m90 doorgegaan. Dat is weer een mooie hoogte erbij dit seizoen, dus ben ik tevreden, en zeker ook met de tien punten voor het team.”

Björn De Decker (14m64 in het hink-stap-springen, tiende): “Hier kan ik niet echt tevreden mee zijn. Het was mijn minste afstand van het seizoen. Ik had in juni een kleine blessure en daardoor weinig lange aanloop kunnen trainen. Ik had gehoopt dat het hier oké ging zijn omdat het de laatste weken terug beter ging op training.”