De feestelijke veertigste editie van de KBC Nacht zit erop. De Belgen konden geen nieuwe WK-limieten in de wacht slepen, al kwamen Eline Berings en Claire Orcel heel dichtbij. De Zuid-Afrikaan Clarence Munyai kon als enige een meetingrecord neerzetten. Een uitgebreid verslag.

Bijna had het publiek aan de hoogspringstand reden tot juichen. Claire Orcel liet de lat op 1m94 leggen, hetgeen haar een ticket naar Doha zou opleveren. Die hoogte leek zeker haalbaar nadat ze op 1m91 ruim de lat overschreed. Op 1m94 ging de lat helaas toch driemaal naar beneden. “Ik ben tevreden met mijn wedstrijd maar had gehoopt op meer, het is centimeter per centimeter.” Orcel onderneemt volgende week al een nieuwe poging om de WK-limiet te halen op de Franse kampioenschappen. “Daar is er sterke concurrentie dus ik hoop mij aan hen op te trekken om naar die limiet te springen”. 

Op de 1500 meter kwam Elise Vanderelst eveneens met WK-ambitie aan de start. De vice-Europese beloftekampioene leek lang op weg om onder die gevraagde 4’06”50 te duiken, maar werd onderweg even gehinderd en moest daardoor uitwijken. Die extra meters kostte Vanderelst in de slotfase wellicht dat ticket naar Doha. Vanderelst perste er nog alles uit maar strandde op een knappe 4’07”53. “Het gevoel zat goed, maar aan het einde schoot ik net tekort. Ik ben wel tevreden met de wedstrijd aangezien ik nog niet helemaal gerecupereerd ben van het EK. De komende weken komen er zeker nog limietpogingen”, aldus de 1500m-atlete. 

Elise Vanderelst voor de start van de 1500m – Foto: Golazo

Ook Renée Eykens werd een grote limietkans toegeëigend. Eykens kwam uitstekend door na  59”, maar kreeg onderweg heel wat gedrum te verduren. Dat kostte haar krachten in de laatste rechte lijn. Eykens kon geen beroep meer doen op haar snelle eindsprint en finishte na 2’03”41. Daarmee bleef ze opnieuw boven de kwalificatie-eis voor Doha van 2”00”60. Camille Muls kwam iets later over de finish in 2’05”46. “Ik had moeite om mijn plaats te vinden en dat kostte mij heel wat energie. Het wedstrijdverloop mag echter geen excuus zijn, want je moet altijd goed zijn. Aan mijn weerstand moet de komende weken zeker nog gewerkt worden. Ik hoop om op de Memorial Van Damme te mogen lopen, maar mijn verdere planning is nog onduidelijk”, vertelde Eykens 

Geen WK-limiet voor Michael Obasuyi. De nummer vijf van het EK beloften op de 110 meter horden hoopte nochtans op die manier revanche te nemen voor het missen van die gehoopte EK-medaille. Met 13”56 tekende Obasuyi echter nog steeds voor een sterke tijd. Hij strandde op slechts twee honderdsten van zijn PR, weliswaar met te veel rugwind. De komende weken trekt Obasuyi op stage aangezien hij zijn WK-droom nog lang niet opgeborgen heeft.

Michael Obasuyi – Foto: Peter Wagemans

Eline Berings kwam nog maar voor de tweede maal in actie, maar dat hield haar niet tegen om  meteen voor vuurwerk te zorgen op de 100 meter horden. Ze knalde zoals gewoonlijk uit de blokken. Anne Zagré leek goed mee te gaan, maar moest halfweg haar meerdere erkennen in de concurrentie. Berings daarentegen stoomde door en sprintte naar 12”97, één honderdste onder de WK-limiet. Vreugde alom bij de Gentse, maar helaas gaf de windmeter een rugwind van +2.1m/s aan. Zagré had minder reden tot juichen met haar tijd van 13”51. “Dit is natuurlijk balen, maar tegelijk ben ik ook superblij”, vertelde Berings. “Ik kon veel agressiever lopen dan afgelopen woensdag, maar het gevoel was nog altijd niet super. De afgelopen weken waren nochtans niet gemakkelijk. Door mijn achillespees moest ik heel wat trainingen aanpassen. Ik ga daarom ook mijn planning niet veranderen. Als je na twee wedstrijden al zo’n tijd loopt, dan moet je niet gaan rushen. Normaal kom ik begin augustus opnieuw aan de bak in Brussel.”

Foto: Golazo

Op de 200 meter gingen Manon Depuydt en Imke Vervaet de strijd aan met Belgian Cheetahs Hanne Claes en Camille Laus. Het was Depuydt die voor de snelste start tekende, maar niet veel later werd afgelost door Laus. Vervaet ging echter in het tweede wedstrijddeel nog over Laus en snelde naar de wint in 23”45. Daarmee scherpt ze haar zeven jaar oude PR aan. Depuydt werd tweede Belgische in 23”61. Laus en Claes klokten af na 23”62 en 23”88. “Eindelijk mijn record! De tijd was goed, maar ik voelde dat ik in de laatste meters niet soepel kon ronddraaien. De afgelopen weken heb ik zwaar getraind, dus ik ben zeker dat het nog sneller kan”, zei Vervaet na haar wedstrijd.

Een ander hoogtepunt was ongetwijfeld de 200m bij de mannen. Die werd gewonnen door een heel straffe Clarence Munyai. De Zuid-Afrikaan liep zijn halve baanronde in 20”04 en verbeterde hiermee het 18 jaar oude meetingrecord. Jonathan Borlée werd tweede in 20”88 gevolgd door Kobe Vleminckx in 21”06. Dylan Borlée eindigde met 21”26 nog net voor Jonathan Sacoor die 21”48 klokte. 

Op de 1500 meter werden er evenmin limieten gelopen. De hazen deden hun werk zeer goed, maar nadien maakte het tempo een dal door. Isaac Kimeli werd na een eindsprint nog derde met 3’37”90. “Donderdag ben ik teruggekomen van een stage in Sankt Moritz. De lange autorit zorgde wel nog voor stijve benen vandaag. Mijn sterke laatste 100m stemde mij wel tevreden, want dat wordt een belangrijke troefkaart in Doha. In augustus trekken we nog eens voor 17 dagen naar Sankt Moritz om optimaal voorbereid te zijn voor het WK.“ De wedstrijd werd gewonnen door de Marokkaan Abdelaati Iguider in 3’36”54. 

Foto: Golazo

Op de 400 meter waren alle ogen gericht op Paulien Couckuyt. De kersverse Europese kampioene kwam ondanks enkele dagen rust naar Heusden met als doel het aanscherpen van haar. In de laatste hectometer verdapperde Couckuyt zich om te finishen na 54”03. Missie (half) geslaagd. “Ik had stiekem gehoopt om onder de 54” te duiken”, reageerde Couckuyt achteraf. Op de 400m met horden wint zoals verwacht de Deense Sara Petersen Slot met een tijd van 55”86.

Op de 5.000m, een klassieker wat de KBC Nacht betreft, kon Soufiane Bouchikhi eveneens geen WK-limiet behalen. Hij werd elfde in 13’30”67, de WK-limiet bedraagt 13’22”50. “Telkens de limiet mislopen maakt het vooral mentaal lastig. Ik liep onlangs mijn beste training ooit, maar de wind en tempowisselingen zorgden voor een mindere prestatie vandaag.” De overwinning bij de mannen ging naar de Amerikaan Edward Cheserek in 13’04”44. Bij de vrouwen dook de Nederlandse Maureen Koster wel onder de WK-limiet. Ze werd knap vierde in 15’17”20. Voor de overwinning was 14’53”16 nodig. 

Het Belgisch kwartet op de 4×400 meter bestaande uit Jonathan Sacoor, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Sven Van den Berghe verwende het publiek met een knappe solo. Het Franse team kwam ook aan de start, maar kwam niet in het spel voor. De eindtijd van 3’07”71 was bij gebrek aan concurrentie bijzaak. “Ik was helemaal niet moe toen ik de stok doorgaf. Volgens mij heb ik al lang niet meer zo traag gelopen. Voor zo’n publiek in actie komen blijft echter wel een geweldige ervaring”, vertelde Sacoor die als startloper fungeerde.

Het voltallige kwartet – Foto: Golazo

De volledige uitslag kan u hier raadplegen.