Wayde Van Niekerk maakte begin dit jaar zijn comeback in eigen land. Met een bescheiden 47″28 in Bloemfontein leek de Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder opnieuw gelanceerd. Sindsdien bleef het echter erg stil rond Van Niekerk, die normaal gezien al aan meetings in de Diamond League zou deelnemen. Een nieuwe knieblessure gooit voorlopig roet in het eten bij de 26-jarige sprinter.

Wayde Van Niekerk liep op 10 augustus 2017 de 200m-finale op het WK in Londen. Hij zou er zijn tweede WK-medaille grijpen, weliswaar een zilveren na zijn gouden plak op de baanronde. Sindsdien verscheen de Zuid-Afrikaan niet meer op het internationale toneel. Daar was één grote reden voor: een rugbywedstrijdje voor bekende Zuid-Afrikanen waarin Van Niekerk zich blesseerde aan de knie. De kruisbanden in zijn knie waren zo goed als verbouwd, waardoor het pisteseizoen van 2018 in rook opging. In eerste instantie werden de Commonwealth Games geschrapt, maar vervolgens bleek ook het vervolg van het zomerseizoen geen optie voor de tweevoudige wereldkampioen en olympische kampioen.

In februari kwam Van Niekerk voor het eerst in actie op een baanronde. Met 47″28 bleeft hij logischerwijs boven zijn ongelooflijk WR van 43″03. Het leek de start van een geslaagde comeback, maar sindsdien bleef het erg stil rond de atleet. Vandaag kwam Van Niekerk zelf met nieuws op de proppen. Zo zou hij iets te gretig geweest zijn op training, waardoor een kneuzing opliep aan zijn knie. Hierdoor zal hij een trainingsachterstand oplopen van vijf à zes weken.

De Zuid-Afrikaan kan zich gelukkig optrekken aan het feit dat hij geen limiet hoeft te behalen, aangezien hij als huidige wereldkampioen zeker is van zijn deelname aan het WK in Doha. Toch baart het hem zorgen dat hij nog altijd niet in actie kan komen. De sprinter wil geen comeback maken aan 90%. Van Niekerk wil er meteen staan en daarvoor is het dus duidelijk te vroeg. In samenspraak met zijn 77-jarige trainer Ans Botha zal de wereldrecordhouder nu bekijken welke opbouw richting Doha mogelijk is.

De vraag blijft voorlopig of Van Niekerk ooit nog terug de oude wordt, aangezien hij het al bijna twee jaar zonder een prestatie op zijn niveau moet doen.