Christian Coleman mag dan toch binnen drie weken aan de start van het WK in Doha verschijnen. De Amerikaanse topsprinter miste drie dopingcontroles en zou daardoor geschorst kunnen worden, maar het advocatenteam van Coleman ontdekte een clausule waardoor de eerste gemiste test verviel. Regerend wereldkampioen op de 400m, Wayde Van Niekerk, moet forfait geven. Ook de Servische verspringster Ivana Spanovic moet waarschijnlijk afzeggen.

Christian Coleman leek in nauwe schoentjes te zitten, aangezien zijn drie gemiste dopingcontroles tot een schorsing kon leiden waardoor hij naast het WK in Doha ook de Olympische Spelen in Tokio zou missen. Die schorsing komt er echter niet, aangezien de 23-jarige Amerikaan zich beroept op een clausule in de testprocedures van het WADA, waardoor zijn eerste gemiste test op 6 juni 2018 juridisch gezien verschuift naar 1 april 2018. Daardoor vervalt de termijn van 12 maanden. Coleman mag dus binnen drie weken gewoon aantreden in Doha, al is zijn naam toch besmeurd.

Wayde van Niekerk – foto: Jasper Jacobs

Wayde Van Niekerk was al onzeker voor Doha, aangezien hij zijn comeback op internationaal niveau moest uitstellen. Het WK bleef echter tot de mogelijkheden behoren. De regerende wereldkampioen én wereldrecordhouder op de 400m moet nu toch forfait geven voor het WK. Hij ondervindt nog te veel last aan zijn knie.

Ivana Spanovic blesseerde zich aan haar rechterbeen tijdens haar zesde en laatste sprong op de ISTAF in Berlijn en verliet vervolgens in tranen de piste. De Servische verspringster is de regerende wereldkampioene in zaal en heeft drie medailles achter haar naam staan op Olympische Spelen en outdoor-WK’s.