Hordeloper Michael Obasuyi heeft zijn zomer in stijl afgesloten. Op de Continental Gold Tour het Kroatische Zagreb benaderde de atleet zijn PR van 13″54. Met 13″57 sleepte hij een derde stek in de wacht. Philip Milanov spoelde zijn mindere passage in Berlijn door met enkele worpen voorbij 60 meter. In het Zwitserse Bellinzona kwam Wayde Van Niekerk in actie, al was het vooral de 800m bij de vrouwen die voor spektakel zorgde.

Michael Obasuyi kreeg na zijn winst in het Duitse Dessau van vorige week de kans om in actie te komen in Zagreb op de Continental Gold Tour-meeting. De hordeloper van OEH greep die kans met beide handen. Onze landgenoot moest logischerwijs zijn meerdere erkennen in Wilhem Belocian en Freddie Crittenden, maar met 13″57 scherpte hij wél zijn seizoensbeste met 11 honderdsten aan. Obasuyi benaderde zo ook zijn PR van 13″54. Philip Milanov bewees dat zijn mindere dag op de ISTAF in Berlijn toeval was. De Belgische recordhouder wierp zijn discus namelijk vier keer voorbij 60 meter, met 61m17 als beste prestatie. Daniel Stahl, die zondag in Berlijn nog de zege aan Andrius Gudzius moest laten, haalde uit met een meetingrecord van 68m87. Nog een meetingrecord kwam op naam te staan van man in vorm met de kogel, Ryan Crouser. De Amerikaan stootte zijn projectiel namelijk 22m74 ver. De 800m bij de mannen werd een Brits onderonsje. Daniel Rowden trok uiteindelijk aan het langste eind in 1’44″09, gevolgd door Elliot Giles en Jake Wightman. Australiër Stewy McSweyn haalde het op de 1500m in een stevige 3’32″17.

Van Niekerk met comeback op Europese bodem

Wayde van Niekerk – foto: Jasper Jacobs

In het Zwitserse Bellinzona maakte Wayde Van Niekerk zijn terugkeer op Europese bodem. De Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder op de baanronde liep naar 45″58. Twee Nederlanders doken onder 46 seconden met Jochem Dobber en Isayah Boers met respectievelijk 45″78 en 45″99. De 800m bij de vrouwen was echter een stuk straffer met maar liefst vier dames onder 1’59. De Noorse Hedda Hynne verschalkte Selina Büchel en Lore Hoffman op eigen bodem. Hynne klokte een beste wereldjaarprestatie van 1’58″10, gevolgd door het Zwitserse duo, goed voor 1’58″37 en 1’58″50. Jemma Reekie werd ‘slechts’ vierde met 1’58″87. De Britse lijkt na haar 1’57 in zaal nog altijd op zoek naar dezelfde benen in openlucht. Femke Bol was op de 400m horden duidelijk de beste in 54″33, gevolgd door Europees kampioene Léa Sprunger in 54″98. Ajla Del Ponte haalde het op eigen bodem op de 100m. De Zwitserse spurtbom noteerde een degelijke 11″18. Op de dubbele afstand was de Nederlandse Lieke Klaver de beste in 22″96. Fanny Smets kwam in het polsstokspringen tot 4m20. Zweeds recordhouder Michaela Meijer vloog over 4m70.