We hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen weekend was het eindelijk zover: de comeback van Wayde Van Niekerk. De 26-jarige olympisch en wereldkampioen op de 400m liep in oktober 2017 een zware knieblessure op en kwam sindsdien niet meer in actie.

Meer dan 17 maanden liep Wayde Van Niekerk geen wedstrijden. Het toptalent van Zuid-Afrika had er in 2017 nog een topzomer opzitten met een tweede wereldtitel. Een maand later raakte hij ernstig geblesseerd tijdens een rugbywedstrijd met andere sterren. Hij liep er een gescheurde kruisband op. De revalidatie verliep moeizaam waardoor zijn rentree lange tijd uitbleef.

Tijdens de provinciale kampioenschappen in Bloemfontein kroop hij dit weekend opnieuw in de startblokken. Hij won de wedstrijd nipt in 47″28, nog een heel eind boven zijn wereldrecord van 43″03. De tweevoudige wereldkampioen heeft nog wat tijd om zich klaar te stomen voor het WK in Doha, waar hij wellicht op zoek zal gaan naar zijn derde opeenvolgende titel.