Isaac Kimeli heeft zijn eerste koers op Europese bodem gewonnen. Kimeli kwam samen met enkele van zijn trainingsmakkers aan de start op de Lange Laufnacht in het Duitse Karlsruhe. Hij domineerde de 1500m, waarin Robin Hendrix het initiatief nam na het wegvallen van de hazen. Kimeli finishte na 3’38″46. Hendrix moest zijn inspanningen bekopen en kwam over de streep in 3’41″47, gevolgd door een verrassende Stijn Baeten. In de 800m opende Aaron Botterman zijn seizoen met 1’48″77.

Isaac Kimeli en Robin Hendrix kwamen in Karlsruhe aan de start van hun eerste wedstrijd op Europese bodem, nadat ze op de Payton Jordan Invitational in Stanford de WK-limiet liepen op de 5.000m. Kimeli won vorig jaar de Lange Laufnacht in een meetingrecord van 3’37″05. Gisteren mocht hij zijn entree maken in een Porsche, waarbij het publiek de komst van de vice-Europese kampioen in het veldlopen erg kon smaken. Ook Hendrix kreeg een hartelijk welkom van het talrijk opgekomen Duitse publiek.

Over naar de wedstrijd dan waarin twee tempomakers een verschroeiend tempo oplegden. De eerste 800m was pijlsnel met een doorkomst in 1’53. Nog geen honderd meter later liet de tweede haas het voor bekeken, waardoor Hendrix het commando overnam. Vervolgens was het de beurt aan Isaac Kimeli om bij de bel aan te zetten. Niemand zou nog over onze landgenoot komen, die vandaag aan de bak moet op de 5.000m tijdens de interclub voor OEH. Met 3’38″46 bleef hij wel boven zijn meetingrecord in Karlsruhe. De Algerijn Oussama Cherrad, die vorig jaar op het WK voor junioren Eliott Crestan hinderde in de weg naar de medailles en uiteindelijk werd gediskwalificeerd, finishte exact een seconde na onze landgenoot in 3’39″46 op de tweede stek.

Robin Hendrix bolde als vijfde over de finish in 3’41″47 na een moedige race waarin hij het initiatief niet schuwde. “Tijdens de wedstrijd had ik niet zo’n goed gevoel. We kwamen veel te snel door en dat moest ik in de laatste ronde bekopen. Bovendien was het stevig aanpassen na de 5.000m-wedstrijden in de Verenigde Staten. Volgende week krijg ik op de IFAM een nieuwe kans om me te bewijzen. In een ideale koers hoop ik onder 3’38 te duiken”, vertelde Hendrix na afloop.

Stijn Baeten

Stijn Baeten tekende echter voor de verrassing door dankzij een sterke slotronde net na zijn trainingsmakker te finishen. Met 3’41″64 noteerde Baeten zijn tweede tijd ooit op de afstand én bleef hij slechts 34 honderdsten verwijderd van de limiet voor de Universiade. Een stevige opsteker voor de atleet, aangezien het pas zijn eerste race was sinds zijn overstap naar trainer Tim Moriau. “Ik was na 800m eigelijk op weg voor een tijd rond de 3’47, maar in de slotronde kon ik verdapperen en plots kreeg ik Robin nog in mijn vizier. Het piekt ergens wel dat ik nu net die limiet mis, maar ik had op voorhand getekend voor zo’n chrono bij mijn comeback. Ik kom van heel ver”, aldus Baeten.

Aaron Botterman kwam ook in Karlsruhe aan de start van zijn eerste 800m van het seizoen. In tegenstelling tot zijn kompanen op de 1500m moest Botterman het doen met een ereronde in een Ford pick-up. De 25-jarige atleet, die een sterk indoorseizoen kende, was op achtervolgen aangewezen na een rustige start. Belofte Thomas Engels volgde in het spoor van de De Pintenaar. In de tweede ronde wist Botterman te verdapperen. De vogel was echter gaan vliegen, want de Algerijn Mohamed Belbachir snelde onhoudbaar naar de winst in 1’46″00. Botterman tekende met 1’48″77 en een bijhorende vijfde stek wél voor zijn snelste opener ooit. Engels klokte af na 1’50″09, zijn tweede chrono ooit.

Aaron Botterman – Foto: Peter Wagemans

Beide heren tekenen vandaag ook present op de interclub, respectievelijk in de kleuren van KAAG en OEH. “Een seizoensopener is altijd een beetje wennen. Er lag duidelijk wat stof op de carrosserie, maar het doet deugd om na enkele trainingsprikkels een goede wedstrijdprikkel te hebben. Ik heb dit echt wel nodig met het oog op wat de komende weken volgt. In eerste instantie wil ik me verzekeren van de Universiade, daarvoor krijg ik zowel op de IFAM als één week later een mooie kans”, klonk het bij Botterman.