Vrijdagavond kon u nog lezen over de ambities van Jaan Bal en Daniel Segers. Zopas plaatste die eerste zich voor het EK voor junioren. De 18-jarige meerkamper kwam in Herentals tot een totaal van 7.341 punten, goed voor de derde prestatie aller tijden. Zijn trainingsmakker Segers stond er nog beter voor na de eerste dag, maar door een kleine contractuur aan de hamstring besloot Segers om alleen nog het discuswerpen voor zijn rekening te nemen.

Bal begon explosief aan zijn weekend in Herentals, dat in eerste instantie een doorgedreven test moest worden, met een stevig PR van 10″67 op de 100m. In het verspringen behaalde hij 6m79, gevolgd door een PR van 13m40 in het kogelstoten. Tijdens het hoogspringen ondervond Bal wat last aan de knie, waardoor hij slechts drie keer zou springen. Zijn tweede sprong over 1m81 leverde hem een degelijk aantal punten, ondanks dat hij afgelopen winter in zaal goed was voor 1m93. In de 400m dook hij met 49″87 net onder zijn PR. Een mooie afsluiter van de eerste dag, al ging Daniel Segers op dat moment met de aandacht lopen.

Onwaarschijnlijke baanronde van Segers

Segers had namelijk een beter parcours afgelegd dan Bal (met onder meer 7m44 in het verspringen en 1m90 in het hoogspringen, met slechts vijf pogingen). De één jaar jongere atleet liet vooral van zich spreken tijdens de baanronde door naar 47″51 te stomen. Een ongeziene tijd voor een meerkamper, zeker op die leeftijd. Die prestatie was echter minder goed nieuws voor de hamstrings van de junior, die door een contractuurtje zou testen of de tweede dag mogelijk was. De meerkamp in Herentals bleef in eerste instantie namelijk een test met het oog op de internationale meerkamp in Bernhausen. De hamstring was niet 100%, waardoor Segers alleen nog het discuswerpen voor zijn rekening nam op dag twee.

Bal kende een stevige passage op de hoge horden met een nieuw PR van 14″72 tot gevolg. In het discuswerpen deed hij met 36m79 een goede zaak met het oog op de EK-limiet. In het polsstokspringen werd er opnieuw zorgvuldig en spaarzaam met het aantal pogingen omgesprongen. 4m80 zou hem in een zetel zetten richting de limiet en zo geschiedde. In het speerwerpen was zijn eerste worp van 47m17 meteen goed voor zekerheid. Het betekende dat Bal in de afsluitende 1500m sneller moest gaan dan 5’06″50. Met 4’50″94 was de buit binnen. Dankzij zijn totaal van 7.341 punten doet hij ruim beter dan de gevraagde 7.249 punten. Het is tevens de derde prestatie aller tijden bij de junioren in ons land.

“Rust behouden op dag twee”

Jaan Bal – Foto: Golazo

“Bepaalde disciplines zijn beter uitgedraaid dan ik oorspronkelijk had verwacht. Mijn 100m, kogelstoten en 400m waren de uitschieters van de eerste dag. Ik wist dat het ver -en hoogspringen relatief zou tegenvallen. Mede door een pijntje aan de knie, maar ook door de weinige trainingsarbeid op die disciplines. De tweede dag ben ik ingegaan zonder al te grote ambities. Ik wou zien hoe het zou lopen. We hebben de rust behouden en elk nummer ging het eigenlijk beter. Ik ben erg blij dat ik in juli naar Zweden kan. Eindelijk een internationaal kampioenschap”, klonk het bij een uitgelaten meerkamper. De meerkamp in Bernhausen verdwijnt voor Bal van het programma, aangezien hij nu vooral op training zal prikkelen. Segers moet in Duitsland wel nog aan de bak, maar kan zich optrekken aan zijn sterke tweede dag.

De resultaten van de Flanders Cup meerkamp in Herentals kan u hier raadplegen.