Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft nog maar eens bewezen wat voor een talent hij wel is. De 19-jarige Zweed vloog in Fayetteville in de Verenigde Staten over 6m, een verbetering van zijn eigen beste wereldjaarprestatie met maar liefst zes centimeter. Het is ook de beste prestatie ooit door een atleet in het Amerikaanse NCAA-circuit.  Duplantis lijkt alvast op eenzame hoogte aangezien zijn naaste belager in 2019, de 21-jarige Amerikaan Christopher Nilsen, goed is voor 5m85.

In Fayetteville begon Duplantis zijn competitie op 5m45. Dat lukte zonder problemen, net zoals op 5m63 én 5m81. De Zweed, die de kleuren van LSU verdedigt, liet de lat vervolgens op 6m leggen. Het wou niet lukken in zijn eerste en tweede poging. Alles op de derde en laatste poging dus, waarin Duplantis de lat aantikte, maar die met een gelukje bleef liggen. Daardoor verwees hij het 23 jaar oude NCAA-record van Lawrence Johnson (5m98) naar de vuilbak. Zijn PR van 6m05 viel hij niet aan.

Dat de Europese kampioen in het polsstokspringen al zo vroeg op het seizoen in bloedvorm verkeert, doet het beste verhopen met het oog op wat nog moet komen deze zomer. De Zweed wil in eigen land schitteren op het EK voor beloften, om vervolgens een korte pauze in te lassen met het oog op het WK in Doha.