Gävle en Borås. Nee, het zijn geen twee soorten Zweedse balletjes of Ikea-kasten, maar wel de twee Zweedse steden waar in juli de Europese kampioenschappen voor de atletiekjeugd doorgaan. Vanaf 11 juli is het in Gävle aan de beloften, de week nadien is het 500 kilometer meer naar het zuiden aan de junioren. Wij laten een hele reeks Belgische kanshebbers aan het woord. Vandaag een duo: Daniel Segers en Jaan Bal.

Daniel Segers en Jaan Bal hebben een aantal zaken met elkaar gemeen. Zo zijn de meerkampers goed voor een Belgisch meerkamprecord in zaal (respectievelijk scholieren en junioren), gaan ze naar de Gentse Topsportschool en worden ze begeleid door Cedric Nolf. Verder zijn er ook enkele verschillen, zo komt de één jaar oudere Bal uit voor ACBR, terwijl Segers de kleuren van EA verdedigt. Die laatste heeft bovendien twee gouden plakken van het EYOF-kampioenschap van 2017 liggen (verspringen en 4x100m). Deze zomer kan het duo zich kwalificeren voor het EK voor junioren. De speeltijd is voorbij en dat hoopt het ambitieuze duo in 2019 te bewijzen.

Jaan Bal: “Prestaties in zaal omzetten in sterke zomer”

Afgelopen winter maakte Bal furore door het BR op de zevenkamp bij de junioren aan te scherpen. Zijn vaste trainingsmakker en goede vriend Segers moest langs de zijlijn toekijken, maar was veruit één van de meest vurige supporters tijdens het meerkampweekend.

“Dat BR heeft me een pak vertrouwen gegeven met het oog op wat de komende weken en maanden te gebeuren staat. Ik hoop uiteraard dat ik mijn zevenkamp van afgelopen winter kan omzetten in een sterke tienkamp, maar dat is nog altijd niet vanzelfsprekend”, aldus Bal. “Indoor heb ik serieuze stappen gezet, alleen kreeg ik af te rekenen met een blessure tijdens mijn eerste wedstrijd, waardoor ik die progressie niet heb kunnen tonen”, vertelt Segers.

Jaan Bal – Foto: Golazo

Het tweetal trok in het gezelschap van een grote groep Belgen naar het Turkse Belek om er een twee weken lange trainingsstage af te werken. Dat liep voor Bal niet van een leien dakje.

“In de eerste week heb ik mijn voet stomweg omgeslagen, waardoor het eerste deel toch een beetje in het water is gevallen. Gelukkig heb ik tijdens de tweede week probleemloos kunnen inpikken”, verklaart de meerkamper van ACBR. “Bij mij geen kwaaltjes in Belek. Ik voelde op training duidelijk dat ik die progressie van afgelopen winter heb kunnen doortrekken. We hebben veel basiswerk verricht in Turkije, aangezien we pas in het eerste weekend van juni echt willen presteren”, voegt Segers toe.

Daniel Segers: “Benieuwd naar mijn eerste tienkamp”

Morgen staan beide heren aan de start van hun eerste meerkamp van het seizoen in Herentals. Het doel is echter om een aantal disciplines te testen. Indien de EK-limiet na de eerste dag tot de mogelijkheden behoort, dan zou het kunnen dat ze ook aan de tweede dag beginnen. Voor Bal wordt het zijn tweede tienkamp, nadat hij vorig jaar net niet genoeg punten sprokkelde om naar het WK voor junioren te mogen. Segers komt in Herentals voor het eerst aan de start van een tienkamp.

Daniel Segers – Foto: Didier Haller

“Herentals wordt de eerste echte test. Ik heb bijvoorbeeld al mijn PR in het discuswerpen stevig verbeterd, maar het blijft een tienkamp, dus het wordt afwachten wat het geeft. Indien het echt meevalt, dan kan die tweede dag eventueel. De focus ligt echter op de internationale juniorenmeerkamp in Bernhausen tijdens het weekend van 1 en 2 juni”, aldus Bal. “Het wordt mijn eerste tienkamp, dus ik ben sowieso wel benieuwd hoe het zal gaan. Het voornaamste is dat we met een goed gevoel richting Bernhausen kunnen trekken. Met mijn snelheid zit het nu echt al goed, maar in andere disciplines wil het nog niet vlotten zoals ik het zou willen. Vooral mijn speerwerpen zorgt nog voor wat twijfels”, vertelt de 18-jarige meerkamper.

Dromen van Olympische Spelen in Parijs

In Bernhausen is er één groot doel: de EK-limiet. Met puur een limiet en een ticket naar Zweden zijn de atleten echter niet voldaan. Ze denken ook al aan wat de komende jaren mogelijk is.

“Probleemloos naar het EK trekken zou mooi zijn, maar zo simpel wordt het niet. We moeten wel ambitieus zijn. We kunnen ons niveau niet echt inschatten in vergelijking met onze generatiegenoten in Europa. We willen echter niet naar Böras trekken om er de hoop te vullen. Er zullen altijd mensen zijn die boven zichzelf uitstijgen, maar een top acht mag het doel worden. Beter dan dat is bonus. Al moeten we er eerst geraken. Ons grote doel worden de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, met dezelfde filosofie zoals voor deze zomer: we willen er niet gewoon deelnemen. Er is daarvoor een plan op lange termijn, maar uiteraard blijft het een jongensdroom die vervuld kan worden”, klinkt het bij de jonge leeuwen in de meerkamp.

Eaton of Mayer? Geen eenduidig antwoord

Aangezien Segers en Bal samen door ex-atleet Cedric Nolf getraind worden, doemt de vraag op wie van het duo de sterkste is. De meningen zijn verdeeld. Net zoals wanneer het gaat over wie nu de beste tienkamper aller tijden is: Ashton Eaton of Kevin Mayer.

“Daniel is de sterkste”, zegt Bal rechtuit. “Tussen Eaton en Mayer is het natuurlijk niet simpel om te kiezen. Ik denk dat Kevin Mayer meer van onze tijd is. Hij is ook een meer complete atleet”, voegt de 18-jarige atleet toe. “Ik durf het echt niet te zeggen, aangezien het om tien disciplines gaat. Als we allebei op niveau presteren, dan belanden we in elkaars vaarwater. In de ene discipline al meer dan in de andere. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar waard zijn op een goede dag. Ik ga ondanks het feit dat Mayer meer het totaalpakket beheerst toch voor Eaton kiezen. Zijn pieken op de sprintnummers en in het verspringen zijn ongelooflijk”, verklaart Segers.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Cedric Nolf: “De norm ligt binnen bereik, maar de kansen zijn schaars”

Cedric Nolf – Foto: Tomas Sisk

Cedric Nolf is absoluut geen onbekende in de Belgische atletiekwereld. De voormalige verspringer en meerkamper is nu voltijds trainer van onder meer Segers en Bal.

“De norm ligt voor beide heren binnen hun bereik, maar het blijft tienkamp. De kansen zijn schaars. Uiteindelijk hebben ze allebei een gelijkaardig parcours doorlopen. Vorig jaar presteerde Daniel indoor super, toen hij tot op zes punten van het WR bij de scholieren kwam. Outdoor sukkelde Jaan met een kleine blessure, waardoor hij net de kwalificatie voor het WK voor junioren misliep. Deze zomer beschikken ze in mijn ogen over mijn betere papieren, het blijft echter kwestie van gezond blijven en hun ding te doen”, aldus Nolf.

“De planning is afgestemd op het EK, waarbij Bernhausen als opwarmer dient en uiteraard als moment waarbij de limiet moet worden behaald. Daarna kan er nog wat specifiek gewerkt worden richting het EK. De plaats, dat zien we dan wel. De komende jaren gaan ze genoeg kansen krijgen om zich te bewijzen op internationaal niveau”, vervolledigt de trainer.

Een interview/reportage met Nolf kan u hieronder bekijken.

[/box]