Jaan Bal was niet de enige meerkamper die in Herentals een reden had om een klein feestje te bouwen. Scholier Jente Hauttekeete had na de eerste dag van zijn tienkamp zicht op het Belgisch record. De tweede dag verliep echter iets minder dan verwacht, waardoor alles zou afhangen van de afsluitende 1500m. Hauttekeete puurde er een onwaarschijnlijke prestatie uit kwam daardoor uit op 7.359 punten, duidelijk beter dan Jorg Vanlierde die in 2016 tot 7.311 punten kwam.

Jente Hauttekeete had in Herentals één groot doel voor ogen: zich kwalificeren voor het EYOF-kampioenschap. Daarvoor zou de atleet van KAAG 6.739 punten moeten behalen. Een relatief haalbare kaart gezien het feit dat 17-jarige meerkamper vorig jaar op het EK voor scholieren tot 7.109 punten kwam.

Na de eerste dag leek de limiet eigenlijk al binnen. Dankzij maar liefst vier persoonlijke records, met als uitschieters 11″13 en 50″77 op respectievelijk de 100m en 400m, had Hauttekeete plots 150 punten voor op BR-schema. De tweede dag verliep echter net iets minder dan verhoopt. In het polsstokspringen moest de atleet bijna drie uur wachten alvorens hij zijn competitie kon aanvatten. Op 4m had hij overschot, waardoor hij 4m10 oversloeg om alles op 4m20 te zetten. De energiereserves geraakten echter uitgeput. Geen 4m20 dus, wat ook voor een kleine mentale tik zorgde. In het speerwerpen zou een worp van om en bij de 50m echter zekerheid kunnen bieden.

Het draaide anders uit, aangezien Hauttekeete onder zijn PR bleef. De scholier zou minstens 4’45 moeten lopen, een verbetering van zijn PR met drie seconden. Daarin zou hij glansrijk slagen. Met 4’37″27 verbeterde hij zijn PR met 11 seconden, waardoor hij een eindtotaal van 7.359 realiseerde. Het nog geen drie jaar oude record van Jorg Vanlierde (7.311 punten) verdwijnt daardoor van de tabellen.

Eind juli neemt Hauttekeete deel aan het EYOF-kampioenschap. Daar hoopt hij beter te doen dan zijn negende plaats vanop het EK voor scholieren van vorig jaar.

“Pas halverwege de eerste dag besefte ik dat ik op BR-koers zat. Het was op voorhand nooit een doel, maar tijdens je tienkamp gaat dat toch wel meespelen. Zeker toen ik wist dat ik 150 punten voor op schema zat. Mijn tweede dag was iets minder, dus ik denk dat het in totaal nog beter moet kunnen. Al zal ik dan wel mijn eerste dag moeten kunnen herhalen. Ik had een klein dipje tijdens mijn tweede dag. Het lange wachten voor het polsstokspringen heeft dat er niet op verbeterd. Ik wist echter wat mij te doen stond tijdens de 1500m en heb me er voor kunnen oppeppen. Het is fantastisch dat ik het nu mijn BR kan noemen. Op de EYOF zie ik wel waar ik uitkom. Morgen vertrek ik met mijn school naar Kroatië om het WK voor scholen af te werken en vervolgens staan de examens voor de deur”, klinkt bet bij de kersverse Belgische recordhouder.

De volledige uitslag van de recordmeerkamp van Hauttekeete kan u hier bekijken.