Jean-Baptiste Nutte heeft zich in het Italiaanse Lana verzekerd van deelname aan het EK voor beloften in het Zweedse Gävle. De 20-jarige meerkamper behaalde na tien proeven een totaal van 7.554 punten. Voor een ticket naar het EK had de atleet 7.480 punten nodig. In maar liefst zes van de tien disciplines verbeterde Nutte zijn persoonlijk record.

Jean-Baptiste Nutte kende een uitstekende start van zijn tienkamp. Op de 100 meter tankte hij meteen vertrouwen door naar een nieuw PR van 11″13 te snellen. Dat vertrouwen nam hij mee naar de verspringbak waar hij zijn record van 7m20 evenaarde. In het kogelstoten scherpte hij dankzij zijn worp van 13m98 voor de twee keer die dag zijn PR aan. Dat tienkampers ook maar mannen van vlees en bloed zijn, bewees Nutte door in het hoogspringen voor het eerst geen record te evenaren of te verbeteren. Met 2m04 bleef hij wel stevig op schema om zijn uiteindelijke puntentotaal gevoelig aan te scherpen. De dag afsluiten deed de atleet uit Dour zoals hij die begon: met een nieuw PR. In de 400 meter klokte hij een knappe 49″88.

De tweede dag werd afgetrapt met de 110 meter horden. Ondanks een lichte tegenwind viel ook daar een zoveelste record te noteren voor de Belg. Hij overschreed de 10 hindernissen in 14″59. Het discuswerpen kende een even positief verloop. Nutte wierp zijn discus 40m53 ver, ofwel exact 30 centimeter verder dan zijn toenmalig record. In het polsstokspringen deed hij met 4m45 eveneens beter dan ooit tevoren. De laatste twee disciplines van de dag, het speerwerpen en de 1500 meter, verliepen met 51m34 en 5’02″70 zeer degelijk. De totaalsom over de twee dagen bedroeg 7.554 punten, waardoor zijn vorige record van 7.470 naar de vuilbak werd verwezen. Na het vroegtijdig moeten afbreken van zijn tienkamp op het EK voor junioren door blessureleed, kan Nutte deze zomer op zoek gaan naar revanche.

Zijn trainingspartner Dimitri Montilla werkte eveneens een tienkamp af in Lana, maar kende minder geluk. Hij sprokkelde 7.213 punten waarmee hij niet voldeed aan de limiet voor Gävle.