Elise Vanderelst heeft ons land zonet een zilveren medaille bezorgd op het EK voor beloften. Vanderelst knokte zich in de finale van de 1500 meter heel knap naar de tweede plaats, net achter de Britse Reekie die gisteren op de 800 meter ook al goud pakte. In een tactische wedstrijd klokte de nationale recordhoudster bij de beloften een tijd van 4’23″50. Vanderelst werd vooraf al getipt als één van de kanshebbers op eremetaal en maakte de verwachtingen helemaal waar.

De finale van de 1500 meter kende een heel traag wedstrijdbegin. De atletes hoopten allemaal samen waardoor het kwestie was van niet ingesloten te geraken en uit het gedrum te blijven. Elise Vanderelst deed dat goed, maar trachtte net voor het ingaan van een nieuwe ronde toch om telkens meer voorin te geraken. Door het trage tempo hadden anderen dezelfde wedstrijdtactiek waardoor onze landgenote weer naar achteren terugzakte.

Met nog 450 meter te gaan plaatste Vanderelst wel een goede versnelling waardoor ze 50 meter later bij de eerste vier zat. De Britse Jemma Reekie trapte het gaspedaal stevig in en trok de groep op één lint. Onze landgenote was de enige die nog echt in haar spoor kon blijven en volgde attent. In de laatste bocht leek Reekie niet meer te kloppen, al kwam Vanderelst nog even heel stevig terug. Reekie had ondanks haar 800m-finale nog voldoende in de tank en knalde zo naar haar tweede goud van deze vierdaagse in 4’22″81. Vanderelst kwam een kleine seconde later als tweede over de finish in 4’23″50. De Italiaanse Marta Zenoni vervolledigde de top drie met 4’23″50.

Vanderelst bezorgt ons land zo een vierde medaille op dit kampioenschap en dat nog geen dertig minuten nadat Paulien Couckuyt naar de Europese titel snelde op de 400 meter horden. De specialiste van de 1500 meter behaalt zo haar eerste medaille op een internationaal kampioenschap nadat ze drie jaar geleden op het WK voor junioren net naast het podium viel, toen weliswaar op de 800 meter.