Gävle en Borås. Nee, het zijn geen twee soorten Zweedse balletjes of Ikea-kasten, maar wel de twee Zweedse steden waar in juli de Europese kampioenschappen voor de atletiekjeugd doorgaan. Vanaf 11 juli is het in Gävle aan de beloften, de week nadien is het 500 kilometer meer naar het zuiden aan de junioren. Wij laten een hele reeks Belgische kanshebbers aan het woord. Vandaag: Zita Goossens. De hoogspringster van Deinze mocht vorig jaar voor het eerst proeven van een internationaal kampioenschap en dat smaakt uiteraard naar meer.

Dag Zita, hoe blik je terug op het indoorseizoen?

“Over mijn indoorseizoen ben ik heel tevreden. Ik slaagde er nog nooit in om indoor even hoog te gaan als outdoor. Deze winter klaarde ik voor het eerst 1m80 waardoor ik op het elan van afgelopen zomer doorging. Ik had die 1m80 als doel gesteld, dus missie geslaagd.”

Je presteert ook behoorlijk sterk op de korte(re) loopnummers. Hoe lukt de combinatie met het hoogspringen?

“Mijn trainingsweek bestaat meestal uit onder meer twee à drie looptrainingen, gewoonweg omdat ik het leuk vind en graag bij de groep van Deinze train. Deze zomer zal ik ook af en toe een 100 meter horden afwerken, maar het hoogspringen blijft wel mijn belangrijkste discipline.”

Zita Goossens, in actie op de hoge horden – Foto: Jimmy Cailly

Je zit in je eerste jaar geneeskunde. Lukt het je om deze studie te combineren met atletiek?

“Het is zwaar, maar momenteel lukt de combinatie nog. Ik overweeg wel om volgend jaar niet meer de volledige pot studiepunten op te nemen zoals dit jaar wel het geval was. Ik kan gelukkig wel examens verleggen naar bijvoorbeeld augustus om iets meer ademruimte te hebben tijdens de eerste zomermaanden.”

Wat verwacht je van het zomerseizoen? Stel je jezelf specifieke doelen?

“Mijn voornaamste doel wordt het opnieuw aanscherpen van mijn persoonlijk record van 1m83. Als ik hierin slaag, dan ben ik meteen ook verzekerd van deelname aan het EK voor junioren. Ik durf zeker dromen van een finaleplaats in Zweden.”

Hoe sta je er momenteel voor met oog op de eerste wedstrijden?

“Momenteel vertoef ik samen met de sprintgroep van Deinze in Barcelona waar ik mij onder de vleugels van Veronique Storme klaarstoom voor de eerste wedstrijden. De trainingen gaan vlot en de vorm zit goed. In vergelijking met vorig jaar ligt de focus nog meer op het hoogspringen, dus hopelijk wordt dat beloond. Na terugkeer zal het niet lang meer duren vooraleer de eerste wedstrijd plaatsvinden. Op het provinciaal kampioenschap zal ik zowel de 100 meter horden als het hoogspringen voor mijn rekening nemen. Nadien volgt het BK voor studenten en de Interclub.”