Het mag gerust gezegd worden dat het afgelopen weekend erg druk was op vlak van atletiek, maar we kunnen u enkele prestaties niet onthouden. We richten onze blik dan voornamelijk op de Noor Karsten Warholm op de ongewone 300m horden in zaal en de Keniaan Edward Cheserek op zowel de mijl, als de 3000m. Bovendien brengen we de belangrijkste wapenfeiten van de World Indoor Grand Prix van Boston naar voren.

Karsten Warholm heeft zichzelf vorig jaar volledig op de kaart gezet als het aankomt op de lage horden. De 21-jarige Noor liep gisteren in het Finse Tampere naar de snelste 300m horden ooit. Met 34”23 verbeterde hij niet alleen zijn eigen wereldrecord van 34”92, maar ook het outdoorrecord dat op de naam van de Brit Chris Rawlinson stond. Warholm liet zich de afgelopen weken ook al opmerken op de vlakke 400m, waarin hij het Noorse record tot 45”59 wist te verlagen. Het gaat de Noor dus voor de wind in zaal. Kan de wereldkampioen op de 400m horden van Londen dat komende zomer op het EK in Berlijn bevestigen?

De Keniaan Edward Cheserek ging vrijdagnacht Belgische tijd op zoek naar een mythische duik onder 3’50 op de mijl in zaal. Op die manier zou “King Ches”, zoals hij in de Verenigde Staten door het leven gaat door 17 titels in de NCAA-kampioenschappen, tot een select groepje toetreden van drie namen: Hicham El Guerrouj, Eamonn Coghlan, en Bernard Lagat. Het haaswerk zou gebeuren door de Nieuw-Zeelander Hamish Carson, geen onbekende op Belgische bodem, aangezien die al meermaals aan de start verscheen van Flanders Cups. Het plan om onder die tijd te duiken werd op een indrukwekkende wijze uitgevoerd. Cheserek zou de klok na 3’49”44 laten stoppen. Goed voor de tweede prestatie aller tijden in zaal. Het wereldrecord van Hicham El Guerrouj, nota bene gelopen in Gent, is net geen seconde sneller met 3’48”45.

Alsof dat nog niet genoeg was, trok Cheserek zaterdagnacht opnieuw zijn spikes aan in Boston tijdens de vierde stop van de IAAF World Indoor Tour. Deze keer ging hij op zoek naar een knappe chrono op de 3.000m. Het was echter de Spanjaard Adel Mechaal die tijdens de race het meeste initiatief toonde en naar de overwinning leek te gaan, maar de zilveren medaille van het EK veldlopen had niet gerekend op de verschroeiende laatste 600m van Cheserek. De 24-jarige Keniaan, die maar al te graag voor de VS in actie zou willen komen, kon een extra versnelling hoger schakelen. Zijn eindtijd van 7’38”54 bezorgt hem momenteel de derde wereldjaarprestatie.

De nieuwe wereldrecordhouder op de 60m, Christian Coleman, was eveneens aan het werk in Boston. Coleman klokte een chrono van 6”46. Hij bleef de Chinees Xie Zhenye en Noah Lyles voor. Op de 800m bij de mannen zorgde Donovan Brazier voor een stunt door net niet het Amerikaanse record in zaal te breken. Brazier, die dit jaar nog 21 jaar moet worden, strandde met 1’45”11 op amper 11 honderdsten van de tijd die Johnny Gray in 1992 liet optekenen. De Brit Chris O’Hare en zijn landgenoot Jake Wightman doken allebei onder 3’38 op de 1500m. O’Hare liep naar een nieuw Schots record met 3’37”07. Wightman, ook uit Schotland, dook met 3’37”43 ook onder het Schotse record, maar moet dat record aan zijn landgenoot laten. Beide heren kwalificeerden zich wél voor het WK indoor in hun eigen Birmingham.

Bij de vrouwen waren het voornamelijk de Canadese Jenna Westaway en de Amerikaanse Shakima Wimbley die voor vuurwerk zorgden, op respectievelijk de 800m en 400m. Westaway knalde naar een scherpe tijd van 2’01”22 en verzekerde zich zo van haar WK-selectie. Wimbley bleef met 51”82 onder andere Phyllis Francis en Natasha Hastings voor.