Een jaar geleden was Camille Laus voor velen nog een nobele onbekende of enkel bekend als de vriendin van. De voorbije 12 maanden heeft Laus zichzelf volledig op de kaart gezet door zowel individueel als met de aflossingsploeg hoge ogen te gooien in het atletiekcircuit.

Het scheelde een haar of we hadden Camille Laus Belgische recordhouder op de baanronde mogen noemen. 5 luttele honderdsten sneller en ze had niemand minder dan Kim Gevaert uit de recordboeken gelopen. Hoe dan ook, 51”49 blijft een knappe tijd die haar in 2018 een 16e plek op de Europese ranglijst opleverde. Daarnaast verbeterde ze zich in één jaar tijd met maar liefst 3 seconden, haalde ze de halve finale op het EK in Berlijn op de 400m en had ze als slotloopster een belangrijk aandeel in de 4e plek van de 4x400m-ploeg. Momenteel verblijft de pupil van Jacques Borlée in Zuid-Afrika om zich voor te bereiden op het indoorseizoen. “Alles verloopt hier momenteel heel goed! Het uitstekende weer en de prachtige infrastructuur hier maken de omstandigheden ideaal om te trainen”, vertelde de kapitein van de Cheetahs vanop trainingsstage.

Foto: Jeroen De Meyer

Al van bij de opstart van het 4x400m-project was het geloof meteen heel groot bij alle betrokkenen. Terwijl omstaanders zich eerder sceptisch opstelden en niet te hoge verwachtingen koesterden, bleven de Cheetahs als één blok rotsvast in hun project geloven. Met een 4e plek op het EK met een team dat amper 5 maanden bestond, gaven ze alle sceptici lik op stuk. Ook dit indoorseizoen durven de Cheetahs hoog te mikken. Laus zal niet azen op het minimum voor individuele deelname, maar zet alles op de aflossingsploeg die door hun positie op de ranglijst al automatisch geplaatst is voor het EK indoor. “Ik zal deze winter enkele 400 meters lopen, puur om mij voor te bereiden op de 4x400m. We mikken echt op een medaille. Ik geloof heel hard in deze ploeg en ik ben ervan overtuigd dat we uitzonderlijke dingen kunnen verwezenlijken samen. We zijn enorm gemotiveerd en een hecht team. Dat is zonder twijfel onze sleutel tot succes.” Waar die individuele wedstrijden zullen doorgaan ligt nog niet helemaal vast. Wat wel al zeker is, is dat Laus het tweede weekend van februari in actie zal komen en ook het Belgisch kampioenschap staat op de planning.

Door de blessure van Justien Grillet zal wellicht op zoek moeten gegaan worden naar een nieuwe versterking voor de ploeg. Door het succes zijn de plaatsen ongetwijfeld begeerd. “Voorlopig hebben we nog geen naam in gedachten die in aanmerking zou komen. Er zijn nog niet veel indoorwedstrijden geweest dus het is nog koffiedik kijken wie in welke vorm verkeert”, aldus Laus.