Het was Oeganda boven vandaag op de lange cross bij de mannen in Hannuit tijdens de AA Drink CrossCup. Thomas Ayeko dicteerde van bij de start de wet en liep een eenzame wedstrijd. Bij de Belgen maakten de favorieten er een boeiende wedstrijd van waarbij Isaac Kimeli zich opnieuw oppermachtig toonde. In een sprint rekende hij makkelijk af met zijn teamgenoot, Robin Hendrix, waardoor hij ongeslagen blijft in het CrossCup-klassement. Jeroen D’hoedt mocht de LBFA-titel in ontvangst nemen.

Thomas Ayeko bracht van bij de start de concurrentie in verlegenheid door er als een speer vandoor te gaan. Isaac Kimeli en co voelden meteen dat hij buiten categorie was en lieten hem zijn gang gaan. Het was meteen een uitgemaakte zaak dat Ayeko de winst zou opstrijken. Dan maar kijken wie van de Belgen het zilver zou kunnen pakken. Een grote kopgroep met Kimeli, Robin Hendrix, Dame Tasama, Dries Basemans, Lander Tijtgat en Jeroen D’hoedt bleef lange tijd samen. Basemans kreeg het als eerste moeilijk en moest de anderen laten gaan. Nadien moest ook Tasama zijn lot onder ogen zien en de rol lossen.

Nog vier atleten aasden op de winst, al kreeg D’hoedt het steeds moeilijker om de anderen bij te benen. Hij hing aan de rekker, maar kon op wilskracht toch nog lange tijd aanklampen. Een ronde voor het einde was het einde verhaal voor de CABW-atleet, al kon hij zich nog optrekken aan het feit dat de LBFA-titel hem niet meer kon ontglippen. Tijtgat, die het EK in Tilburg miste door een blessure en dus nog niet op topniveau aan de start verscheen, leek geen antwoord te hebben toen het OEH-duo maar tempo bleef maken. Even later leek Hendrix te verrassen door een tempoversnelling te plaatsen. Kimeli liet Hendrix even begaan, maar toonde bergop zijn suprematie door in geen tijd het klein gaatje weer te dichten en de leiding weer over te nemen. Toen werd duidelijk dat geen van beiden elkaar een duimbreedte weg zou geven en het op een sprint zou aankomen. Opnieuw was het Kimeli die zich hierin de beste toonde en zo als tweede finishte. Hendrix mocht na alweer een hele knappe race als derde het podium op. Dorian Boulvin kon profiteren van de afwezigheid van Simon Debognies en is de nieuwe leider bij de beloften.