Met de Structabo CrossCup Relays van zondag 21 oktober nadert de start van het veldloopseizoen 2018-19 zienderogen. Om u alvast warm(er) te maken voor de Belgische crossen zal Atletieknieuws – in samenwerking met ElliptiGO MegaSpike – dagelijks voorbeschouwingen online plaatsen waarbij een aantal (ex-)topatleten & andere prominenten uit de Belgische atletiekwereld de revue zullen passeren. De volgende in de rij is Isaac Kimeli. De atleet van OEH speelt al enkele jaren een prominente rol in het Belgische veldlopen. Dit jaar verschuiven zijn ambities vanaf januari naar de indoorpiste.

Isaac, een dikke twee maanden na je pijnlijke diskwalificatie op het EK in Berlijn. Hoe vaak denk je er nog aan terug en hoe heb je het verteerd?

“Wat gebeurd is, is gebeurd. Het is nog steeds een pijnlijk moment en af en toe denk ik er wel aan terug, maar het is gepasseerd. Ik heb het een plaats kunnen geven. Mijn familie, trainer en vrienden hebben mij daar doorheen geholpen, ik zou ze daarvoor moeten bedanken. Het hoort nu eenmaal bij de sport. Ik kan alvast zeggen dat ik die fout nooit meer opnieuw zal maken.”

Hoe staat het met de voorbereiding nu? Welke conclusies haal je uit uw trainingen?

“Zeer goed. We zijn dit jaar iets vroeger begonnen met de voorbereiding. Ik verblijf nu ook al drie weken in de hoogtekamer van de Bakala Academy in Leuven. Normaal kom ik begin oktober terug uit vakantie en prepareer ik mij dan voor de ekiden in Brussel. Dit jaar zitten er niet één maar drie weken tussen de ekiden en de CrossCup Relays. Afgelopen zondag heb ik 6x1500m afgewerkt aan tempo 2’45″/km. Een training die vorig jaar op hetzelfde moment zeker te zwaar zou zijn.”

Wat staat er deze winter gepland?

Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi – Foto: Golazo

“Eerst mik ik op het EK veldlopen begin december. Vanaf januari ga ik proberen om de limiet voor het EK indoor op de 3.000m te lopen. Ik heb twee redenen voor die keuze. Enerzijds ziet het zomerseizoen er in 2019 anders uit met een WK in oktober. Anderzijds kan ik, gezien de nieuwe selectiecriteria, op de indoorpiste punten scoren om mij makkelijker te plaatsen voor het WK outdoor. De CrossCup van Hannuit en Rotselaar passen dus niet in mijn schema. De overige CrossCup-manches staan wel op de planning, al is het BK in Brussel nog niet zeker. Het kan zijn dat ik er toch aan de start sta, louter en alleen als training.”

Wat verwacht je dan van dat EK veldlopen in Tilburg?

“Ik verwacht dit jaar toch dat ik erbij zal zijn. Als je kijkt naar vorig jaar hadden Lander Tijtgat en Soufiane Bouchikhi nog iemand nodig bij de eerste twintig om een teammedaille te pakken. Ik zie mijzelf dan ook bij de top 10 tot 15 eindigen. Ook dit jaar zal er overigens een zeer sterke seniorenploeg zijn.”

Gaat het niet pieken om vanaf januari de crossen aan de zijkant te schuiven?

“Uiteraard blijft het een beetje moeilijk, maar ik heb nu een keuze gemaakt. De focus zal vanaf januari op de indoorpiste liggen. In Brussel kan ik misschien wel mijn vierde Belgische titel op rij halen. Als ik op 80 procent kan lopen weet je nooit waar ik uitkom. Iedereen wil zijn titel toch verdedigen?”

Wie wordt de revelatie van dit jaar, en waarom?

“Bij de vrouwen heb ik al veel goeds gehoord over de vriendin van Robin Hendrix, Femke Speelman-Rooms. Haar zie ik een goede winter draaien. Dorian Boulvin is bij onze trainingsgroep ook stevig bezig.”

Wie staat er in jouw Megaspike-ploeg?

“Mijn ploeg is nog niet volledig. Dorian Boulvin (CABW – 16m), Soufiane Bouchikhi (RFCL – 28m), Thomas De Bock (OEH – 14m), Nanouk Stevens (ACW – 8m), Imana Truyers (CABW – 23m) en Femke Speelman-Rooms (ATAC – 7m) zijn wel al zeker van een plaatsje in mijn winnende ploeg!”

Meer info over deze interactieve Belgische veldloop-pronostiek kan u terugvinden op www.megaspike.be.