Vandaag werd in Brussel de Urban Memorial Series op gang geschoten met een unieke atletieksetting onder de bollen van het Atomium. Onder meer Eline Berings en Jonathan Borlée tekenden present. Records werden er niet meteen verbeterd, al zorgde de omkadering wel voor spektakel. Damien Broothaerts deed er nog een schep bovenop met een Belgisch record op de 110m horden bij de masters. De Franstalige versie vindt u onderaan terug.

De 100m voor vrouwen was de eerste discipline op het programma. Mariam Oulare, een scholiere van RCB die zich deze zomer reeds wist te plaatsen voor het EK in Gyor, klokte met 12″08 de snelste tijd af.  Bij de mannen kon Camille Snyders net onder de 11 seconden duiken (10″99). Zijn broer Antoine mocht als tweede mee op het podium met een tijd van 11″03.

Damien Broothaerts (centraal) verbeterde het BR bij de masters. – Foto: Urban Memorial

Op de 110m horden trok de 35-jarige Damien Broothaerts opnieuw alle aandacht naar zich toe. Hij zette met zijn tijd van 13″90 een nieuw Belgisch record bij de masters neer. Junior Tuur Bras, die gisteren nog naar de WK-limiet snelde, eindigde in zijn zog als tweede in 13″99. Dario De Borger toonde zich dan weer heer en meester op de iets hogere horden bij de senioren door met 14″18 het laken naar zich toe te trekken.

Eline Berings – Foto: Urban Memorial

Eline Berings kwam na enkele wedstrijden in het buitenland nog eens het Belgische publiek verwennen. Met haar overwinning in een tijd van 13″17 was ze achteraf zeer tevreden. Sarah Missinne was dat iets minder. Zij werd tweede in 13″70. “De wedstrijd zelf was niet zo goed. De smalle setting maakte het niet evident voor mij. De opwarming was ook zonder horden, en ik ben daarin wel een beetje autistisch. In Lokeren wacht er een nieuwe kans op mij.”

Als afsluiter was er de speciale ‘back to back’, een 4x100m waarin er na de stokwissel in de tegenovergestelde richting werd gelopen. Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor, elk kapitein van hun eigen ploeg, stelden hun team op tactische wijze samen. Het team van Sacoor was op het einde met 46″32 net dat tikkeltje sneller. Het verschil bedroeg slechts twee honderdsten.

Jonathan Borlée loopt binnen een paar weken in Madrid zijn eerste 400m van het seizoen. “De vorm begint terug te komen. Mijn seizoensbegin is tegengevallen, maar het is niet evident om dat uit te leggen. Ik ben alleszins blij dat ik hier vandaag aanwezig kon zijn.”

L’Urban Mémorial au pied de l’Atomium aura offert du spectacle – Noémie Lins

Clap première pour le début des manches des AG Urban Mémorial Van Damme Series ce dimanche 10 juin. Dans un cadre mythique, au pied de l’Atomium, plusieurs sprinteurs se sont donnés rendez-vous au départ d’un 100m ou d’un 110m pour les hurdleurs. On retiendra le record de Belgique de Damien Broothaerts sur 110m haies master (99cm) alors que l’équipe relais 4x100m mixte ‘back – to -back’ de Jonathan Sacoor s’impose devant celle de Jonathan Borlée, avec un nouveau record du monde ‘officieux’.

Cette première manche des Urban Series aura été une belle réussite, avec une dernière course spectaculaire pour clôturer la journée en apothéose : un 4x100m mixte ‘back  to – back’, soit en aller-retour, en se tapant sur le dos pour démarrer, un peu comme en natation. Une première en Belgique mais aussi, une première au niveau mondial. Capitaine d’une de ces deux équipes, Jonathan Borlée avoue avoir été émerveillé par le concept.

“Ça s’est vraiment très bien passé, c’était vraiment très chouette comme course. Un tel événement afin de promouvoir notre sport est important. Je suis très content d’avoir pu être présent aujourd’hui, c’est un très beau cadre et en plus la météo était avec nous”, expliquait Jonathan Borlée après sa course.

Foto: Urban Memorial

Jonathan Borlée n’est pas parvenu à emmener ses coéquipiers vers la victoire finale, devancé pour deux centièmes (46’32 contre 46’34) par l’équipe adverse, avec comme capitaine le jeune Jonathan Sacoor. Les Belgian Cheetahs auront complété ces deux équipes. Jonathan Borlée se dit confiant par rapport à sa saison, lui qui sera prochainement au départ de son premier 400m.

“La forme commence à revenir, le début de saison a été compliqué avec un manque complet de sensation. La raison? C’est difficile à expliquer mais ça revient tout doucement et je suis assez confiant pour la suite. Ma rentrée sur 400m se déroulera à Madrid, d’ici deux semaines”, explique le jeune papa. Madrid, c’est là où Jonathan et son frère Kevin s’étaient qualifiés pour les Mondiaux il y a un an. Une piste qu’il connaît, qu’il apprécie et qui lui réussi.

Ils étaient trois frères attendus au départ, mais Jonathan aura finalement été le seul à avoir répondu présent. Kevin a préféré s’abstenir, toujours légèrement blessé, alors que la cadet de la famille, Dylan, en compétition à Genève la veille, a vu son avion être annulé et n’est pas parvenu à arriver à temps.

Damien Broothaerts – Foto: Urban Memorial

Dans le reste de la journée, on notera la victoire de Mariam Oulare/RCB sur 100m (12’08), de Camille Snyders/WACO chez les hommes (10’99), Dario De Borger/VAC sur 110m haies (14’18) et Eline Berings/RCG sur 100m haies (13’17).

Enfin, Damien Brootharts/RESC signe un nouveau record de Belgique sur 110m haies master (99cm) dans un temps de 13’90.