Het Mixed Relay-team is vijfde geëindigd in de WK-finale in Boedapest. Vanderbemden kreeg het lastig in de laatste 200m en gaf het stokje als zevende door aan Imke Vervaet. Zij zette met succes de achtervolging in en stuurde Jonathan Borlée als vijfde op pad. Borlée hield goed stand, maar de medailles waren gaan vliegen. Slotloopster Camille Laus kon niets meer forceren en bracht het stokje als vijfde binnen in 3’13″83. Voor Nederland werd het een pijnlijke avond. Femke Bol lag op koers voor goud maar kwam in het slot ten val. Onze noorderburen werden uiteindelijk in de uitslag geschrapt en zagen de Verenigde Staten het goud pakken in een nieuw wereldrecord.

Het slotnummer van dag 1 op het WK in Boedapest was de finale van de mixed 4x400m. Het vertrouwen van onze landgenoten was gesterkt na hun derde plaats in 3’11″83 uit de reeksen. Hoewel een medaille op papier moeilijk zou worden, was er toch enige geloof dat het mogelijk was.

Vanuit baan negen begon Robin Vanderbemden stevig aan zijn 400m. Die snelle start zorgde voor een terugval in de laatste 100m. Imke Vervaet mocht net als in de reeksen de tweede ronde voor haar rekening nemen. Ondanks een mindere splittijd loodste ze het team van de zevende naar de vijfde plaats. Florent Mabille deed het zeer degelijk in de reeksen van vanochtend, maar moest toch plaatsmaken voor Jonathan Borlée. De ervaren rot zorgde voor behoud van de vijfde plaats. De achterstand op de medailles bedroeg bij het doorgeven wel al bijna twee seconden.

Camille Laus werd na de eerste bocht meteen een plaats teruggeduwd. In de laatste 100m rolde ze opnieuw een atlete op waardoor de eindafrekening een vijfde plaats was. Daarmee doen ze even goed als tijdens de Olympische Spelen van 2021, al zorgt de eindchrono voor een zure nasmaak. Het kwartet bleef met 3’13″83 twee seconden boven hun tijd in de reeksen. Een evenaring van hun tijd in de reeksen had hen, mede door de DQ van Nederland, het brons opgeleverd.

De diskwalificatie van Nederland kwam er na een valpartij van slotloopster Femke Bol in de allerlaatste meters. Bol voelde de hete adem van de Verenigde Staten in haar nek en wilde nog een klein beetje bijduwen om hen voor te blijven. Het vat was echter uitgeput waardoor de Nederlandse ster ten val kwam. Bol krabbelde snel overeind en kwam nog als derde over de eindstreep. Even later kwam echter het harde verdict dat ze uit de uitslag geschrapt worden. Het goud ging zo alweer naar de Verenigde Staten met 3’08″80. Daarmee is het eerste wereldrecord van dit WK een feit, want het Amerikaans kwartet pitste een halve seconde van hun eigen besttijd.

SPLITS
Robin Vanderbemden 45″83
Imke Vervaet 51″42
Jonathan Borlée 44″96
Camille Laus 51″62