Veel dichter bij een Belgisch record kan je onmogelijk komen. Alexander Doom strandde op de Ostrava Golden Spike op amper één honderdste van het Belgische record van Jonathan Borlée. De regerende wereldindoorkampioen klokte na 400m af in een nieuw persoonlijk record van 44″44, wereldwijd de negende tijd van dit seizoen. Naast Doom was er nog een kwartet Belgen van de partij in de op één na grootste stad van Tsjechië.

Jonathan Borlée zal vandaag met grote belangstelling de Ostrava Golden Spike gevolgd hebben. Al elf jaar lang is hij in handen van het Belgische record op de 400m en al die tijd vormde enkel Kevin Borlée, de voormalige recordhouder, enige bedreiging. Tot Alexander Doom de boel kwam opschudden.

De wereldindoorkampioen trok de lijn van zijn sublieme winter feilloos door naar de outdoorpiste. In zijn eerste individuele baanronde van het seizoen naderde Doom al tot op acht honderdsten. Hij boekte daarmee een eerder zeldzame Belgische Diamond League-overwinning.

In Ostrava kreeg de pupil van Philip Gilson vandaag een uitgelezen kans om de 44″43 van Borlée onder vuur te nemen. Olympisch kampioen Steven Gardiner liet onze landgenoot tot het gaatje gaan, maar ondanks een fenomenaal slotakkoord was de klok onverbiddelijk: 44″44. Ofwel één honderdste boven het nationaal record. Een chrono waar Gardiner wel onder wist te duiken. Hij won de race met 44″39, de zesde tijd van dit jaar. Doom komt voorlopig op plaats negen te staan, al is hij op dit moment wél de snelste Europeaan van het seizoen. Hij staat samen met de Brit Charles Dobson (44″46) op eerder eenzame hoogte.

Elise Vanderelst liet afgelopen weekend de IFAM in Brussel schieten om in Ostrava haar vierde 1500m van het seizoen af te werken. Vanderelst ging lange tijd goed mee, maar op het moment van de waarheid moest de CABW-atlete het hoofd buigen. In een goed gebald deelnemersveld liep Vanderelst naar de elfde plaats in 4’05″81, een zucht boven haar seizoensbeste.

Op de 400m horden trad Paulien Couckuyt aan. Zij zag hoe Cathelijn Peeters twee dagen na haar PR op de IFAM alweer haar besttijd aanscherpte. Met 54″31 topt de Nederlandse voorlopig de Europese jaarranglijst. Couckuyt vormde met 55″76 geen bedreiging voor Peeters, al bewees de voorlopige nummer acht van 2024 wel haar constante.

Ben Broeders kon zijn 5m72 van afgelopen weekend niet herhalen. De Belgische recordhouder haalde de lat driemaal naar beneden op deze hoogte en moest tevreden zijn met 5m62. Mondo Duplantis wipte voor de zesde keer dit jaar over de 6m-grens. In het speerwerpen heeft Timothy Herman 75m37 op het uitslagenblad gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in