Discuswerper Philip Milanov begint naar zijn beste vorm toe te groeien. Op de Diamond League in Stockholm kwam hij tot een seizoensbeste van 66m51 waarmee hij de vierde plaats versierde. Nog op die meeting een zeer verre sprong van de 19-jarige Cubaan Echevarria en een Aziatisch record op de 400m horden.

Afgelopen zondag hield de Diamond League voor de zesde keer dit seizoen halt. Philip Milanov kwam zowel in Rome als in Oslo aan de bak, maar kon voorlopig niet overtuigen. Derde keer goede keer, want in Stockholm ging het een pak beter. Bij zijn derde poging kwam hij tot 66m51. Een ruime seizoensbeste waarbij ook zijn persoonlijk record (67m26) in de buurt komt. Die prestatie was slechts goed voor een vierde plaats. Fredrick Dacres haalde uit met een wereldjaarprestatie, meetingrecord, nationaal record en persoonlijk record dankzij een verre 69m67. “Eerlijk? Volgens mij zat er zelfs nog een betere worp in”, liet de Jamaicaan tijdens een flash interview aan de organisatie verstaan.

Karsten Warholm – Foto: Jeroen De Meyer

Een andere wereldjaarprestatie ging naar de Ethiopiër Selemon Barega op de 5000m bij de mannen. Hij haalde het in een pittig sprintje van Birhanu Balew uit Bahrein met een chrono van 13’04″05. Qatar boven op de 400m horden. Abderrahman Samba zette zowaar een Aziatisch record neer. Op de hielen gezeten door de Noor Karsten Warholm toonde Samba zich op het einde net iets sterker. Het resulteerde in een nationaal record voor beide atleten. Samba klokte af op 47″41, Warholm even later op 47″81.

De 18-jarige nieuwe ster in het polsstokspringen zet zijn opmars gewoon verder. In Stockholm won Armand Duplantis, in afwezigheid van Renaud Lavillenie, zijn allereerste Diamond League-meeting. Duplantis bevestigde opnieuw door over 5m86 te gaan. Op het EK in Berlijn gaat hij voor het goud. In het verspringen opnieuw zo’n jeugdig talent dat de bovenhand nam. Juan Michel Echevarria, 19 jaar, verpulverde de concurrentie met een sprong van 8m83. De wind blies jammer genoeg iets te hard in het voordeel (2.1m/s).

Ook de vrouwen lieten zich van hun beste kant zien in Stockholm. Op de 100m toonde de Britse Dina Asher-Smith zich de beste met een knappe 10″93. Een nieuw nationaal record voor Bahrein werd genoteerd op de 400m. Salwa Eid Naser kon nog onder de 50 seconden duiken en liet de tijd stoppen na 49″84.

Nadine Visser

Op de 1500m moest de Britse Laura Muir haar meerdere erkennen in Gudaf Tsegay. De Ethiopische snelde naar een meetingrecord in 3’57″64. Een andere knalprestatie zagen we op de 100m horden. Brianna McNeal zette met 12″38 een nieuwe wereldjaarprestatie neer. De Nederlandse Nadine Visser zette in diezelfde race met 12″71 een nieuw nationaal record neer.

Alle resultaten van de Diamond League in Stockholm kan u hier bekijken.