De Flanders Cup in Huizingen kon alvast rekenen op ideale omstandigheden. Samen met de hoofdrol voor de helden in het rood van de organiserende club OEH vormde dit een goede mix voor een aangename atletiekavond. Onder andere Jonathan Sacoor, Tuur Bras en Simon Debognies zorgden voor de nodige kruiding van hun eigen Flanders Cup. Een verslag.

Jonathan Sacoor liep een bijzondere baanronde, aangezien er twee Chinese vrijwilligers moesten opgetrommeld worden door de vele afzeggingen. Sacoor maakte er een doorgedreven training van. De sprintsensatie kon op eigen bodem tonen wat voor een talent hij is. Hij kwam na 46″40 over de meet. Het deed ons een beetje denken aan een niet nader te noemen Botswaan op het afgelopen WK atletiek in London. Al is de atletiekpiste in Huizingen net iets minder impressionant. Jacques Borlée had zijn poulain op het hart gedrukt om van start te gaan, ongeacht het feit dat hij volledig alleen zou lopen.

Foto: Peter Wagemans

“Het is alsof je een training doet, maar dan voluit én 400m. Met 46″38 op training ben ik zeer tevreden hoor”, grapte Sacoor.

Het mooiste moment van de atletiekavond was ongetwijfeld de WK-limiet van Tuur Bras op de 110m horden. Daarover leest u hier meer. Bij de grote mannen op de horden, die nog net dat tikkeltje hoger staan, werd het uitermate spannend. Dylan Caty en Dario De Borger leken te gaan strijden om de overwinning. Tot Denis Hanjoul alsnog kwam opzetten. Zijn opmars zou net te laat komen, aangezien De Borger en Caty allebei net 13″99 klokten, terwijl Hanjoul met 14″00 moest tevreden zijn.

Op de vlakke 100m ging de overwinning telkens naar het buitenland. De Nederlandse Sacha Van Agt mocht vieren bij de vrouwen met 11″64. Bij de mannen haalde de Fransman Abdelaziz Mehdi Nait het van onze landgenoten Florian Tshitwenu en Jietse Mievis, die één van de twee Chinese vrijwilligers was tijdens de race van Sacoor, in 10″68. Tshitwenu en Mievis noteerde respectievelijk 10″71 en 10″80.

Over naar de dubbele baanronde waarin Sofie Van Accom het opnam tegen Haif Tarchoun uit Tunesië. Tarchoun haar PR deed het beste vermoeden, maar door haar onstuimig gedrag tijdens de wedstrijd kon Van Accom profiteren. Onze landgenote haalde het nipt van de Tunesische met 2’07″73. De plaatsen drie en vier waren weggelegd voor Febe en Hanne Pardaens. Zoals verwacht was de jongste Pardaens haar oudere zus te snel af. Al scheelde het uiteindelijk maar één seconde, aangezien ze respectievelijk 2’11″49 en 2’12″65 noteerden.

Foto: Peter Wagemans

Bij de mannen was de Amerikaan Patrick Casey de beste. Casey, in het verleden al goed voor 1’47″35 op 800 en 3’35″32 op 1500m, was de enige die haas Christian Iguacel volgde. Na 500m zat die haasbeurt erop, waardoor de Amerikaan tijdens de laatste hectometers vooral een strijd met zichzelf zou uitvoeren. Die strijd zou resulteren in 1’49″40. De eerste Belg werd junior Cisse De Locht op een vierde plaats met 1’52″98.

Tijdens de 3000m deed Simon Debognies een gooi naar het Belgisch belofterecord van 7’49″56. Debognies werd gesteund door twee hazen, namelijk de winnaar op de 800m Casey en clubgenoot Thomas De Bock. Casey ging na 1000m van de kop, waardoor de rest van het werk op de schouders van De Bock kwam te liggen. Hij deed zijn uiterste best om Debognies zo goed mogelijk te piloteren. Debognies zou uiteindelijk meer dan 1000m op zichzelf aangewezen zijn. De klok tikte genadeloos weg en de laatste ronden werden enorm zwaar. De thuisloper kon wel rekenen op de onvoorwaardelijke steun van het publiek in Huizingen. De eindtijd van 8’08″07 was niet waarvoor hij aan de start stond, maar bij gebrek aan concurrentie was dat het hoogste haalbare.

“Alleen die laatste kilometer ingaan staat eigenlijk gelijk aan vertragen. Je hebt geen idee welk tempo je nog aan het lopen bent. Er zat meer in vandaag mits wat tegenstand, maar ik ben niet teleurgesteld. Nu is het tijd om terug te focussen op trainingen, aangezien de afgelopen weken druk waren qua wedstrijden. Ik moet ook mijn examens afwerken. Ik mik op een snelle 5.000m op de Nacht van de Atletiek. Het zou mooi zijn om daar in de buurt van 13’30 uit te komen”, vertelde Debognies.

De 1500m bij de heren werd gewonnen door een ontketende Rabii Doukkana uit Frankrijk, die met een straat voorsprong de klok liet stoppen na 3’37″84. Junior Tim Van de Velde ging op zoek naar de WK-limiet van 3’45″24, maar hij kon niet overtuigen met 3’50″71. De beste Belg op de 1500m werd Sven Bombeke met 3’48″02. Bij de vrouwen verzorgde Lisa Rooms het tempowerk. Zij loodste 800m-specialiste Elea Henrard naar een nieuwe besttijd van 4’26″54 waarmee ze tweede werd. De Française Pauline Simon was net een tikkeltje sneller.

KAMPNUMMERS

In het hoogspringen was het langs vrouwelijke zijde uitkijken naar Hanne Van Hessche. De atlete van Oudenaarde begon pas op 1m72, maar na haar sprong over 1m78 was het over en uit voor haar. Bij de heren waren alle ogen gericht op Bram Ghuys en Thomas Carmoy. Die laatste leek met voorsprong de sterkste dankzij een sprong over 2m18. Een hoogte van 2m22 was net te hoog gegrepen. Voor Ghuys bleef het bij 2m05.

Het discuswerpen bij de vrouwen werd gewonnen door Babette Vandeput. Eerder dit jaar kwam ze al tot 51m71. Gisteren bleef het bij 49m68 waarmee ze nog net Anouska Hellebuyck voor kon blijven.

Thomas Carmoy Foto: Yngwie Vanhoucke

De volledige uitslag kan u hier raadplegen.