In Deinze werd er vandaag om de Vlaamse titels gestreden. Eline Berings en Philip Milanov toonden zich respectievelijk de onbetwiste koningin en koning van het kampioenschap. Andreas Vranken zorgde voor de verrassing en mag aanspraak maken op de titel van kroonprins van Vlaanderen. Een verslag.

EK-limiet voor Berings op 100m horden

Het was geen publiek geheim dat Eline Berings gebrand was om zo snel mogelijk de gevraagde chrono van 13″12 te behalen om naar het EK in Berlijn te mogen. In de reeksen liep de Gentse atlete naar een seizoensbeste van 13″17. In de finale deed ze er nog een schepje bovenop door naar 13″04 te knallen. Hierdoor mag Berings zich opmaken voor haar vijfde EK outdoor. Om u een idee te geven over hoe uitzonderlijk dit is na al de tegenslagen die ze de afgelopen jaren moest verwerken: haar eerste EK bij senioren werkte ze in 2006 af.

“Ik ben enorm tevreden met mijn race van vandaag, zeker omdat ik die limiet nu al beet heb. De omstandigheden waren verre van ideaal om in te sprinten, dus dat belooft voor de komende weken en maanden”, aldus een erg tevreden hordeloopster.

Elinge Berings – Foto: Peter Wagemans

In haar zog snelde Sarah Missinne naar 13″28, waarmee ze één honderdste beter deed dan haar PR uit 2014. Missinne liep die chrono tijdens de finale van het WK voor junioren. De winst op de hoge horden bij de mannen was weggelegd voor Dario De Borger, die met 14″02 Denis Hanjoul met tien honderdsten voorbleef.

Vranken stunt op 100m

Andreas Vranken toonde zich afgelopen weekend al op de interclub door op de 100m tweede te worden en de 200m ruim te winnen. Vandaag stond er geen 200m op het programma. In de reeksen toonde Vranken al dat het wel eens zijn dagje zou kunnen worden met een echter door de wind geholpen chrono van 10″50. In de finale blies de wind niet te veel in het voordeel. Vranken zorgde echter zelf voor voldoende wind, aangezien hij zijn concurrenten wegblies door naar een fabuleuze 10″37 te snellen. Een tijd die goed is voor de tiende prestatie aller tijden in ons land. Het was bovendien al tien jaar geleden dat er een Belg nog zo snel had gelopen op het koningsnummer van de sprint. Tot vandaag bedroeg het PR van de atleet van DCLA nog 10″56. Een stevige sprong dus.

“Ik wist na de reeksen dat het wel goed zat. Als ik goed kon starten, dan was er in de finale zeker iets mooi mogelijk. Zo’n tijd had ik absoluut niet verwacht. Ik ben benieuwd wat ik volgende week op de IFAM kan op de 200m”, aldus een door zichzelf verraste Vranken.

De 200m werd gewonnen door Victor Hofmans, die tweede werd tijdens de 100m met 10″84, in 21″45. Bij de vrouwen ging de overwinning op de 100m naar juniore Rani Rosius met 11″78. Manon Depuydt was dan weer de beste op de dubbele afstand met 24″01.

Milanov etaleert goed vormpeil

Dat Philip Milanov zijn EK-limiet geen toevalstreffer was, hoef ik u niet te vertellen. Vandaag zette Milanov een degelijke reeks neer, ondanks drie foutieve pogingen. Elke geslaagde poging ging voorbij 64m, met als uitschieter een seizoensbeste van 64m91.

“Ik ben niet zo vertrouwd met deze ring, maar ik gooide best wel constant. Nu is het wachten op een uitschieter. Volgende week wil ik in Eeklo beter doen (vorig jaar wierp hij op de eerder kleine meeting in Eeklo de limiet voor het WK; red.). Ik kan echter niet klagen met mijn huidige vorm én het EK blijft het hoofddoel uiteraard. Binnenkort treed ik normaal gezien opnieuw aan in enkele wedstrijden van de Diamond League. Misschien kan de concurrentie mij daar wat helpen in de zoektocht naar een uitschieter”, vertelde koele kikker Milanov achteraf.

Maudens en Beernaert garanderen spektakel in het verspringen

Hanne Maudens trekt volgende week naar Götzis voor de zevenkamp. Vandaag testte ze zichzelf nog eens in het verspringen. Maudens ging in vijf van haar zes pogingen voorbij 6m met twee uitschieters van respectievelijk 6m40, met weliswaar te veel tegenwind, en 6m37. Een geslaagde test als u het ons vraagt. Scholiere Maité Beernaert zette eveneens een mooie reeks neer. Zij deed met 6m11 en 6m13 twee keer beter dan de limiet voor het EK voor scholieren van 6m08. De atlete van HAC mag zich op die manier opmaken voor het EK U18 in Hongarije.

Hanne Maudens – Foto: Jeroen De Meyer

Ausloos verrast aangenaam met polsstok

In afwezigheid van zijn trainingsmakker Ben Broeders, die morgen in actie komt in het Duitse Rehlingen, lag de weg naar de Vlaamse titel open voor Frederik Ausloos. De polsstokspringer van DCLA verraste het publiek in Deinze door met 5m27 maar liefst 24cm beter te doen dan zijn PR. Indoor kwam de atleet wel al tot 5m10.

“De lat was me erg gunstig gezind op 5m27, aangezien ik zelf niet had verwacht dat hij zou blijven liggen. Ik kan absoluut niet klagen qua seizoensstart. Mijn trainer (Steven Taeleman; red.) plaagde me daarnet al om mijn seizoen hier te laten stoppen, want dit overtreffen zal absoluut geen simpele opgave worden”, grapte Ausloos.

Bij de vrouwen ging de meeste aandacht naar de sprong over 3m90 van scholiere Stefanie Dadayeva, waarmee ze zich verzekerde van een deelname aan het EK voor scholieren. Voor dat EK wordt 3m83 gevraagd.

Van Puyvelde opnieuw sterk op vlakke 400m

Margo Van Puyvelde liep tijdens de interclub afgelopen weekend naar een nieuw PR van 53″24. In Deinze had ze drie honderdsten meer nodig om de baanronde af te werken. Ze bleef met 53″27 ruim voor haar concurrentes. Bij de mannen won Elroy Doraene in 48″23. De 400m horden werd een duel tussen Dylan Owusu, uitkomend voor RCG, maar woonachtig te Deinze en Tim Rummens van DCLA. Bij het ingaan van de laatste bocht leek Owusu het te gaan halen, maar Rummens kwam nog sterk opzetten en haalde het uiteindelijk in 52″09, 12 honderdsten beter dan Owusu. Bij de vrouwen won Justien Grillet  in een tijd van 58″30.

Op de 800m bij de mannen was de zege voor Jan Van Den Broeck, die van start tot finish aan de leiding liep en de klok na 1’52″45 deed stoppen. Hij hield Stef Vanhaeren en Arthur Bruyneel af in een spannende laatste rechte lijn. Bij de vrouwen werd het eveneens spannend met een hoofdrol voor LEBB, aangezien Lotte Hellinckx en Riet Vanfleteren om de titel streden. Hellinckx haalde het met amper vier honderdsten van Vanfleteren na 2’14″50. Het kon echter nog spannender: tijdens de 1500m bij de heren waren drie mannen aan elkaar gewaagd. Dries De Smet, ook van LEBB, zou aan het langste eind trekken na een laatste rechte lijn om u tegen te zeggen met 3’54″18. Sam Valgaeren en Sven Bombeke doken ook onder 3’55.

Dries De Smet droeg zijn overwinning op aan de overleden vader van een trainingsmakker – Foto: Peter Wagemans

Net geen limiet voor Sorgeloos in het speerwerpen

In het speerwerpen bij de mannen ging de winst naar Timothy Herman met 73m46. Junior Cedric Sorgeloos schoot bijna raak met een worp van 70m94. Indien hij zijn speer de komende weken na 71m98 laat landen, dan mag hij zich opmaken voor het WK voor junioren in Tampere. In het hamerslingeren bij de vrouwen was Vanessa Sterckendries veruit de beste met een worp van 64m15. Matthias Quintelier was de primus in het kogelstoten, met 17m01 tekent de AVKA-atleet voor de tweede Belgische belofteprestatie aller tijden.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.