Eliott Crestan is momenteel de beste Belgische performer op de 800m. De junior van SMAC bevestigde die status door op de interclub als tweede te finishen na de Marokkaan Ayoub Sniba. De 19-jarige atleet heeft zijn ticket naar het WK voor junioren alvast beet, maar heeft nog andere doelen komende zomer.

Eliott Crestan timmert al jaren aan zijn weg naar de top. De Belgische top had hij de afgelopen jaren al in zicht. Nu behoort hij tot die top als beste Belgische performer met 1’48″31. In zijn eerste 800m van dit seizoen dook hij meteen onder de WK-limiet van 1’48″34, waardoor hij in juli naar het Finse Tampere mag. Hij kan er beter proberen doen dan zijn halve finale op het EK voor junioren in Grosseto. Crestan kwam toen nipt tekort om zich te kwalificeren voor de finale. Deze zomer staat in het teken van dat WK voor junioren, maar ook het EK voor senioren in Berlijn loert om de hoek.

“Ik moet in staat zijn om de gevraagde tijd (1’47″60) te behalen. In een ideale race moet dat lukken. Ik vermoed dat het op de IFAM raak zou kunnen zijn. Ik heb tot nu toe twee degelijke wedstrijden afgewerkt. Nu moet ik gewoon in een race belanden waar ik niet bij de beste drie hoor. Als ik die limiet haal, dan is dat uiteraard een mooie opsteker, maar het WK voor junioren blijft het hoofddoel”, aldus Crestan.

“Ik ben nu een junior en vind het uitermate belangrijk om me met de beste junioren ter wereld te kunnen meten. Het is mijn laatste jaar dat ik in een ‘echte’, internationale categorie kan lopen alvorens ik voor de leeuwen word gegooid. Ik wil dan ook het beste van mezelf geven. Dat gaat voor op een mooie prestatie in Berlijn, al zal ik daarvoor natuurlijk eerst nog een snellere chrono uit mijn benen moeten schudden. Een finale in Tampere zou héél mooi zijn”, voegde de junior toe.

Gisteren kwam Crestan in actie op de Waalse kampioenschappen. Hij werkt er een 400m af om zijn snelle benen wat aan te scherpen met het oog op de IFAM van volgende week zaterdag. Hij verbeterde er zijn PR naar 47″75 en werd daarmee tweede na specialist Asamti Badji.