Vandaag staat het BK veldlopen op het menu, op het zwaarste parcours van het land in het Park van Laken. Dries Basemans miste in november door blessure de EK-selectiewedstrijd in Roeselare, maar werd recent in zowel Hannuit als Rotselaar vierde Belg. De Leuvenaar is dus een belangrijke outsider.

Is het BK door je mindere eerste winterhelft nog belangrijker dan anders?

“Niet enkel de eerste winterhelft, maar ook heel de vorige winter was ondermaats en nagenoeg competitieloos door blessures en ziekte. Dat maakt zeker dat ik eerder al in Hannuit en Rotselaar, maar nu dus ook in Brussel, met veel goesting aan de start zal verschijnen. Uiteindelijk is het belang niet groter dan anders. Ik heb geen klassement te verdedigen.”

Een vijfde plaats was je beste BK tot nu toe. Is zoiets het doel of droom je stiekem van het podium?

“Die vijfde plek kwam er ooit heel onverwachts uit. Op een zeer modderig, koud en kletsnat parcours in Oostende. Ik kijk daar op terug als één van mijn mooiste loopmomenten. Ik ben zeker in betere vorm dan toen, maar ik durf ook te zeggen dat dat nodig zal zijn. Deze generatie is een pak sterker. We zitten met een absolute topfavoriet Soufiane en een schaduwfavoriet Isaac. Hopelijk kan het parcours in Brussel voor een verrassing zorgen. Achter deze twee mannen ligt volgens mij alles open. Het kan alle kanten op. Er denken sowieso meer dan drie atleten aan het podium.”

Ligt het parcours in Brussel je goed?

“Brussel is een omloop dat me bij de jeugd altijd goed heeft gelegen. Ik vind dat ik bij “de groten” nooit echt top was in Brussel doordat het vlak voor de examens viel, of vlak na een EK. Bergop lopen ligt me, afdalen eigenlijk ook. Ik heb mezelf ondertussen dus wijsgemaakt dat het voor mij de perfecte omloop is. Het geeft me motivatie om dit voor mezelf te bewijzen.”

Wat zal dan de doorslag geven zondag?

“Omdat het niveau zo dicht bij elkaar ligt, loop je elkaar er niet af op het vlakke. Daarvoor zullen de stukken omhoog gebruikt worden.”

Heb je er na Rotselaar nog een lap op gegeven op training of was het alleen maar rusten geblazen?

“Na Rotselaar heb ik echt nog scherp getraind. Ik wil niet toegeven aan mijn tevredenheid van de voorbije wedstrijden. Deze week doe ik rustiger, maar ik wil toch de scherpte behouden. Ik ga niet beginnen joggen op training.”

Wat vind je van de nieuwe datum en omloop voor het BK?

“Februari is volgens mij de mooiste maand van het jaar. Koud, maar ook veel zon. Dus voor mij mag het BK dan zeker doorgaan. Anderzijds vind ik het als crosser wel jammer dat het seizoen sneller gedaan is. De omloop zelf is volwaardige cross. Er is modder, er zijn heuvels, afdalingen en bochten. Het is aan de crossers zondag.”