Na 15 jaar atletiek, 18 Belgische titels en 6 internationale selecties houdt Leopold Kapata voorlopig zijn carrière in het hinkstapspringen voor bekeken. Zijn 15m73 volstond gisteren in het Koning Boudewijnstadion ruimschoots voor een nieuwe gouden medaille, mogelijk de laatste aangezien Kapata weer moet studeren.

Anderhalf jaar geleden sprak de atleet van CABW voor onze camera over zijn grote doelen. Na het verdwijnen van Svetlana Bolshakova had het hinkstapspringen nood aan een nieuwe landgenoot op het hoogste niveau. Het verspringen eist in België veelal de meeste aandacht op, het hinkstapspringen worden minder geprogrammeerd bij wedstrijden en ook in atletiekclubs krijgt het minder aandacht. Het is een complexe discipline en toegegeven: het duel bij de vrouwen tussen Sietske Lenchant en Saliyya Guisse haalde gisteren ook niet onze website.

In tegenstelling tot Frankrijk is hinkstapspringen niet zo populair in België. Leopold Kapata zocht de voorbije jaren vaak tevergeefs naar goede wedstrijden in eigen land en door het wegvallen van een studiebeurs kon hij zich het voorbije seizoen bovendien niet voluit op zijn geliefde discipline richten. In Brussel werkte hij zondag zijn voorlopig laatste wedstrijd af, op 26-jarige leeftijd. Kapata legt in het interview hierboven uit waarom.