Imana Truyers heeft zich voor het eerst in haar carrière bij de senioren tot Belgisch kampioene in het veldlopen weten te kronen. De 24-jarige atlete vocht een verbeten duel uit met Sofie Van Accom, maar het was Stephanie Barnes die op het einde nog voor de grootste bedreiging zorgde. Barnes komt echter niet in aanmerking voor de Belgische titel. Nina Lauwaert werd derde Belgische. Bij de beloften haalde Vanessa Scaunet het nipt van Lisa Rooms.

Foto: Peter Wagemans

Het beloofde een spannende strijd te worden om de Belgische titel waarin Sofie Van Accom na de start de touwtjes in handen nam. Imana Truyers, Nina Lauwaert en Hanne Verbruggen volgden. Die laatste twee atletes moesten echter snel afhaken, waardoor de onvermijdelijke tweedstrijd Van Accom-Truyers van start ging. Truyers sloeg echter al snel een kloofje, waardoor Van Accom op achtervolgen aangewezen was. Truyers zou haar voorsprong behouden en zo op die manier voor het eerst naar de nationale veldlooptitel bij de senioren snellen. Bovendien verzekerde ze zich zo van de eindwinst in de CrossCup. Na Truyers was Stephanie Barnes opgerukt naar de voorste gelederen. Barnes snelde Van Accom nog voorbij in de strijd om de tweede plaats.

Astrid Verhoeven liep een progressieve wedstrijd en zou beslag leggen op de vijfde plaats als vierde Belgische. Na haar volgde Kim Geypen, die enigszins verraste. Hanna Vandenbussche, die ondanks haar klierkoorts aan de start kwam was zichtbaar tevreden met haar zevende stek. De strijd om de Belgische titel én eindwinst bij de beloften ging tussen Vanessa Scaunet en Lisa Rooms. Scaunet liep doorheen de wedstrijd voor Rooms, maar naar het einde toe leek Rooms terug te keren. Scaunet bleef in een pittig sprintje toch voor Rooms. Goed voor de titel en de eindwinst bij de beloften.

Eykens zoals verwacht de beste in korte cross

Bij de vrouwen op de korte cross werd Renée Eykens als topfavoriete getipt. Ze maakte die rol waar. Het was Camille Muls die het snelst van start ging. Muls werd gevolgd door Justine Tinck, Elise Vanderelst en Eykens. Vervolgens gingen Tinck en Vanderelst voor het tempo zorgen. Vanderelst en Eykens wisten zich af te scheiden van de rest in de laatste afdaling richting de streep. In de sprint om de winst was Vanderelst niet opgewassen tegen de pure snelheid van Eykens. Tinck vervolledigde het podium.