Met het BK indoor staat er alweer een hoogstaand atletiekweekend voor de deur waar gebikkeld zal worden om de nationale titels. Wie nog kans wil maken op een plaats bij de (nog erg kleine) delegatie voor het WK indoor, zal zich moeten haasten. De kwalifcatieperiode loopt op 19 februari al op zijn einde. Wie mag zich een jaar lang Belgisch kampioen noemen en wie mag misschien dromen van een internationaal kampioenschap? We zetten de grootste kanshebbers op een rijtje.

Vrouwen

Foto: Yngwie Vanhoucke

Dé blikvanger wordt zonder twijfel Nafi Thiam die deelneemt aan het verspringen en de 60 meter horden. Afhankelijk van haar prestaties zal Thiam uitmaken of zij gaat jagen op de wereldtitel vijfkamp. In het verspringen lijkt zij de grote favoriete, al is het in de verspringbak altijd oppassen geblazen voor Hanne Maudens die mits een uitschieter misschien wel voor de verrassing kan zorgen. Ook op de 60 meter horden zien we Thiam aan het werk. Daar zal ze ongetwijfeld harder moeten knokken wil ze het podium op, want tegenover Eline Berings is de Naamse nog een (figuurlijk) maatje te klein. Ook Sarah Missinne en Justien Grillet zullen hun vel duur verkopen. Missinne moet nog één tiende beter doen dan haar besttijd om naar het WK te mogen. Geen sinecure, maar niets is onmogelijk in een goede dag!

Op de 60 meter wordt het uitkijken naar een duel tussen Manon Depuydt en Elise Mehuys die dit seizoen beiden al tot 7”50 kwamen. Ook Orphée Depuydt mag niet onderschat worden. Hanne Claes en Camille Laus zullen een vervolg proberen breien aan hun sterk seizoen en gaan wellicht op de 400 meter een mooie strijd uitvechten om de titel. Riet Vanfleteren zal op de 800 meter proberen afrekenen met de acht jaar jongere Elea Henrard.

Het is al even geleden dat ze nog eens samen in competitie traden maar zowel Fanny Smets als Chloé Henry, Elien De Vocht én Aurelie De Ryck staan aangemeld voor het BK, al is het nog afwachten of die laatste tegen zaterdag hersteld is van ziekte. Voor alle zekerheid houden we ook het Belgisch record van 4m34 in het achterhoofd want dit zou wel eens een interessant schouwspel kunnen worden. In het hoogspringen neemt meerkampster Noor Vidts het op tegen specialisten als Serena Capponcelli en Hanne Van Hessche. Vidts komt ook nog in actie op de 200 meter.

Mannen

Op de 60 meter wordt het uitkijken naar wat Robin Vanderbemden kan. Hij kwam dit jaar met een tijd van 6″71 al dicht uit bij de WK-limiet van 6″61. Kobe Vleminckx, die dit jaar tot 6″79 kwam zal een geduchte tegenstander worden en maakt ook kans op de titel. Dylan Caty, Dario De Borger en Quentin Ruffacq zullen strijden om de titel op de 60 meter horden.

Jonathan Sacoor – Foto: Yngwie Vanhoucke

Jonathan Sacoor is ongetwijfeld de favoriet op de 400 meter. Kan hij zaterdag onder de 47 seconden duiken en misschien wel het BR verbeteren? Ook Michaël Rossaert moet in de gaten gehouden worden met het oog op een selectie voor de 4×400 meter. Een duel tussen Sacoor en trainingsmaatje Dylan Borlée zal het niet worden. Borlée loopt normaliter de 400 meter in Frankrijk. Aurèle Vandeputte zal op de 800 meter proberen om onder de 1’50 te duiken en zo de concurrentie voor te blijven. Op de 1500 meter verschijnt Tarik Moukrime aan de start. Hij zal het opnemen tegen titelverdediger Dries De Smet.

Bij het hoogspringen komt Bram Ghuys met de beste papieren aan de start. Hij zal het opnemen tegen titelverdediger Emile Verdonck. Het polsstokspringen zal ongetwijfeld een spannende wedstrijd worden. Arnaud Art en Ben Broeders zullen daar elkaars grootste concurrenten zijn. Ook meerkampers Niels Pittomvils en Thomas Van der Plaetsen verschijnen aan de start. Philip Milanov neemt het kogelstoten voor zijn rekening. Daar lijkt de overwinning, zonder pech, alvast naar hem te gaan. Hij wil er zijn record van 18m33 scherper stellen.